Advertentie

Topman Rosneft waarschuwt voor grote olietekorten

Igor Sechin, topman van Russisch olieconcern Rosneft roept om om alleen 'vuile olie' in de ban te slaan. ©REUTERS

De topman van de Russische oliereus Rosneft ziet grote tekorten in het wereldwijde olie-aanbod nu de focus naar hernieuwbare energiebronnen verschuift. De Kremlingetrouwe kondigt aan het aandeel van gas in Rosnefts output te zullen verhogen.

Terwijl de G7 dit weekend vergadert in Londen, wordt in Sint-Petersburg een Russisch economisch forum georganiseerd. Rusland werd geschorst uit de G7 na de annexatie van de krim in 2014.

Een headliner op de affiche van het St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) is Igor Sechin. De topman van Rosneft hield er een toespraak over de toekomst van de petroleumindustrie. Sechin waarschuwt dat het nog decennia zal duren voor er echt efficiënte duurzame energie-oplossingen zijn die de vraag kunnen dekken. 'Het is dan ook onmogelijk om alleen op deze bronnen te steunen', zei hij.

De wereld staat voor een zwaar tekort aan olie en gas. Het zal nog decennia duren voor we op hernieuwbare bronnen kunnen terugvallen.
Igor Sechin
CEO Rosneft

Sechin waarschuwde voor problematische onderinvesteringen in de oliesector nu de focus van regeringen op duurzame energie en de vergroening van de economie ligt. 'De wereld staat voor een groot tekort aan olie en gas', aldus de topman. Daarbij is het volgens de goede vriend van Poetin zaak om alleen 'vervuilende olie' in de ban te slaan en geen zogenaamd 'groene vaten'. Sechin verwees ook naar het recente vonnis rond Shell, waarbij een rechter de Nederlandse oliereus dwong om zijn klimaatinspanningen op te voeren. 'Dit vonnis brengt nieuwe risico's met zich mee voor de hele sector', aldus de oligarch.

Het recente vonnis rond Shell brengt nieuwe risico's mee voor grote oliebedrijven.
Igor Sechin
Topman Rosneft.

De topman kondigde aan om het aandeel gas in de output van Rosneft op te voeren naar 25 procent zonder daarbij een tijdsdoel te stellen. Ook liet hij zich uit over de Amerikaanse aandelenmarkt waar hij bubblegevaar ziet ontstaan.

Het vooruitzicht op een krappere oliemarkt stuurde in de jongste weken de olieprijs fors hoger. De prijs voor Noordzee-olie nadert 72 dollar per vat. Dat is het hoogste peil sinds mei 2019.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud