Tot 100.000 vaten per dag uit BP-olielek

Op het gezonken olieplatform 'Deepwater Horizon' zijn er volgens een voormalige medewerker al weken voor de explosie veiligheidsproblemen geweest. Uit het olielek in de Golf van Mexico kunnen in theorie tot 100.000 vaten per dag stromen. Dat blijkt uit een intern document van BP. De oliemaatschappij zelf noemt dat cijfer 'irrelevant'.

(tijd) - Tot nog toe schat de Amerikaanse kustwacht de omvang van het olielek in op maximaal 60.000 vaten per dag. Maar volgens een intern document van BP, dat de oliebron uitbaat, zouden uit het lek dagelijks tot 100.000 vaten of 15,9 miljoen liter olie kunnen stromen.

Het niet-gedateerde document van BP werd in de openbaarheid gebracht door Ed Markey, de voorzitter van het subcomité voor Energie en Handel van het Amerikaanse Congres.

Een woordvoerder van BP zei dat het document 'irrelevant' was omdat het rekening houdt met wat er zou kunnen gebeuren als het noodsysteem dat dient om de bron af te sluiten, verwijderd zou worden. 'Aangezien er geen plannen in die zin zijn, is de schatting irrelevant,' zei de woordvoerder.

Sinds het lek eind april ontstond, zijn de schattingen van de omvang ervan gestaag toegenomen. Aanvankelijk was sprake van 1.000 tot 5.000 vaten per dag. Begin juni had BP-topman Tony Hayward het over 10.000 vaten per dag. Vorige week bedroeg de schatting van de Amerikaanse kustwacht 35.000 tot 60.000 vaten.

JL

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud