Advertentie

Total pompt miljard euro in toekomst Antwerpse petrochemie

De gemoderniseerde raffinaderij Total Antwerpen ©BELGA

De Franse oliereus Total heeft ruim een miljard euro geïnvesteerd in zijn Antwerpse raffinaderij en petrochemiefabriek, de grootste investering in decennia in de voormalige Petrofina-site.

Door  de schaliegasrevolutie in de VS en de veel sterkere groei in regio’s als Azië, kozen veel petrochemische bedrijven ervoor om vooral in te zetten op andere continenten. Total bleef echter ook investeren in Europa en maakte zijn activiteiten efficiënter door de raffinage en petrochemische activiteiten samen te voegen.

Dat gebeurde ook in Antwerpen. Het Antwerpse platform is het grootste in Europa en het derde grootste van het continent. 'Maar financieel wordt het de nummer één', verwacht Patrick Pouyanné, de CEO van Total die een aantal gloednieuwe installaties in Antwerpen kwam inhuldigen.

Investeringen

Total investeerde de voorbije vier jaar 1,1 miljard euro in de Antwerpse site  waar 1.700 mensen werken. De grootste investeringsgolf in decennia in Antwerpen. 'De investering levert geen nieuwe banen op, maar zorgt wel dat Antwerpen veel sterker en competitiever zal zijn', zegt Jacques Beuckelaers, de directeur van Total Antwerpen.

De investeringen hebben twee doelen: dankzij nieuwe installatie zal de raffinaderij minder zware stookolie produceren, een scheepvaartbrandstof die door strengere milieuregels aan banden wordt  gelegd. Tegelijk wordt er meer diesel en huisbrandolie geproduceerd die aan de nieuwste normen voldoen.

Daarnaast werd geïnvesteerd om de stoomkrakers flexibeler te maken. Overschotten van de raffinaderij zullen daardoor gebruikt kunnen worden in de petrochemische fabrieken. En in plaats van dure nafta - een olieproduct - zullen de petrochemische installaties nu ook gebruik kunnen maken van het goedkoper ethaan - een gasproduct. Dat ethaan wordt per schip aangevoerd vanuit Noorwegen.

Dat alles zorgt ervoor dat de raffinaderij nu goedkopere grondstoffen kan gebruiken en dat er meer producten die beter in de markt liggen worden geproduceerd, legt Bernard Pinatel, directeur raffinage en petrochemie, uit.

Patrick Pouyanné benadrukt dat Total, dat in 1999 Petrofina overnam, aanwezig blijft  in ons land en er ook fors investeert. De groep heeft naast het Antwerpse paradepaardje ook een onderzoekscentrum en petrochemische fabriek in het Waalse Feluy, meer dan 500 tankstations en hij nam vorig jaar energieleverancier Lampiris over. Total telt 4.800 werknemers in ons land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud