Advertentie

Total-topman waarschuwt voor Europese gastekorten

Total-topman De Margerie waarschuwt voor gastekorten. ©REUTERS

Christophe De Margerie, topman van de Franse energiereus Total, waarschuwt voor gastekorten in Europa komende winter. 'Als er ook maar enige onderbreking is in de Russische toevoer door Oekraïne, is er een significant risico op tekorten', zegt hij aan de Financial Times.

De Margerie ziet de komende Europese winter donker in. Als de relaties tussen Oekraïne en Rusland zo gespannen blijven, dan zou het wel eens moeilijk kunnen worden om het licht in Europa aan te houden, zegt de topman van Total aan de Britse zakenkrant de Financial Times. 

'Niet alleen Total, maar de hele industrie heeft maar een boodschap: wees voorzichtig', aldus De Margerie. 'Als er om technische redenen of door een sabotage ook maar een kleine onderbreking is in de Russische aanvoer door Oekraïne, dan zal het moeilijk zijn om dat gat met andere bronnen op te vullen. Er is een significant risico op tekorten.'

Europese afhankelijkheid

Met die woorden onderstreept De Margerie nog maar eens hoe afhankelijk Europa is van de toevoer van Russisch gas door Oekraïne. Al is het belang ervan de vorige jaren wel afgenomen. Vijf jaar geleden stroomde nog 80 procent van het Russische gas voor Europa via Oekraïne. Dankzij de bouw van de North Stream-pijpleiding door de Baltische landen is dat nu nog maar 50 procent. 

Minstens dertig Oekraïense soldaten zijn omgekomen bij een artillerie-aanval van de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Dat meldde het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag. Het bewijst dat het conflict verre van over is. Ook rond de luchthaven van de stad Donetsk blijven de gevechten doorgaan. 

Eind juni kondigde de Oekraïense president Peter Porosjenko een bestand af, dat de uitrol van een vredesplan mogelijk moest maken. Maar het bestand werd meerdere malen geschonden en na anderhalve week zette Oekraïne het militaire offensief tegen de separatisten verder. 

Maar de crisis in Oekraïne kan nog altijd problemen opleveren voor de energietoevoer naar Europa. Kiev zet zijn militair offensief tegen de pro-Russische rebellen in het oosten van het land gewoon voort, wat de relaties met Moskou op scherp zet. Vorige maand zette de Russische staatsgasmaatschappij Gazprom al gasleveringen naar Oekraïne stop na een prijsdispuut. 

Sabotage

Het minste of het geringste kan de gastoevoer ook opschrikken. In juni explodeerde een onderdeel van een pijpleiding die vanuit Rusland over Oekraïne naar Europa liep. De gastoevoer kwam niet meteen in het gedrang, maar volgens Kiev ging het wel om een daad van sabotage.

Bovendien loopt de bouw van de South Stream-pijplijn, die het gas van Rusland door Bulgarije moet loodsen en Oekraïne nog meer moet ontzien, vertraging op. De Bulgaarse regering heeft - op vraag van de Europese Commissie - de bouw stilgelegd omdat er problemen zouden zijn met de aanbesteding van het project. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud