Total versterkt positie Antwerpen

©wim kempenaers (wkb)

Total investeert de komende drie jaar ruim 1 miljard euro in zijn Antwerpse sites, waar de op drie na grootste raffinaderij van Europa gevestigd is. Minister-president Kris Peeters toonde zich verheugd dat de 'traditionele industrie nog een toekomst ziet in Vlaanderen'.

De grootste investering betreft de bouw van een nieuwe raffinage-eenheid - een solvent de-asfalteringseenheid in het jargon - die op een efficiëntere manier kan omgaan met olie met een hoog zwavelgehalte. Total past zich op die manier beter aan aan de vraag van de markt door minder zware stookolie te produceren maar meer diesel en huisbrandolie met een zeer laag zwavelgehalte. De trend in Europa is er trouwens een van meer diesel en propyleen, maar minder benzine. Die installatie kost 700 miljoen euro.

Ongeveer 350 miljoen gaat naar de bouw van een nieuwe installatie voor het omzetten van raffinage-restgassen in petrochemische grondstoffen. Op die manier wil Total zijn concurrentievermogen in de petrochemie versterken door nafta te vervangen door stookgas en door meer synergieën te realiseren tussen raffinage en petrochemie. 'Meer rendement, meer integratie om hoogwaardiger producten te kunnen maken, daar komt het op aan', zegt Jörgen Hendrickx, verantwoordelijk voor de projectintegratie.

Dat Total Antwerpen koos om zo zwaar te investeren is geen verrassing, zegt Patrick Pouyanné, CEO raffinage en petrochemie voor de hele Total-groep. 'Antwerpen is nu al ons grootste platform, op die manier versterken we onze sterkste sites door activiteiten verder te concentreren. Bovendien is de ligging uitstekend en beschikken we hier over veel competentie.'

De hoge loonkosten met de automatische indexering neemt hij erbij, de hoge energiekosten baren hem meer zorgen, 'Daar zou Europa dringend iets aan moeten doen.' Vooral bij de productie van polyethyleen, waarvoor de Europese industrie nu nafta gebruikt, weegt de concurrentie van bedrijven die een beroep kunnen doen op schaliegas zwaar door. 'Hun energiekosten liggen daardoor drie keer lager', aldus Hendrickx. Energie maakt bijna de helft uit van de operationele kosten van Total in Antwerpen.

Omdat twee oudere productie-eenheden - een stoomkraker en een lijn voor polyethyleen - stopgezet worden, komen er ondanks de massale investering geen extra jobs bij, de tewerkstelling blijft gehandhaafd op circa 1.700 jobs. Vlaams minister-president Kris Peeters toonde zich na de symbolische eerstesteenlegging en een kort bedrijfsbezoek blij dat 'de traditionele industrie nog een toekomst heeft in Vlaanderen'. Hij noemde dat een 'belangrijk signaal voor de overheid én het personeel'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud