Advertentie
Advertentie

Trump bezorgt groene bedrijven kopzorgen

GE roept bedrijven op om niet te veel te rekenen op de overheid, maar volop te investeren in groene energie. ©Hollandse Hoogte

Een dag nadat Amerikaanse president Donald Trump aankondigde dat hij uit het Parijse klimaatakkoord stapt, likken de bedrijven van de groene economie hun wonden.

Heel wat bedrijfsleiders laten hun ongenoegen horen na de beslissing van Trump om uit het globale klimaatakkoord te stappen, maar bedrijven die bezig zijn met groene energie maken zich nog meer zorgen.

Zo daalde het aandeel van de Deense windmolenbouwer Vestas Wind Systems  vrijdag met ruim 2 procent. De investeerders van de grootste windturbinebouwer van de wereld zijn duidelijk bezorgd over de beslissing van Trump. 

40 procent van de omzet van Vestas wordt gegenereerd in Noord- en Zuid-Amerika. De VS is een belangrijke markt.

Weerstand

Opdat wij competitief blijven ten opzichte van Amerikaanse bedrijven, moet Europa een economisch haalbaar klimaatbeleid uitstippelen.
Duitse autolobby VDA

Vestas-Voorzitter Bert Nordberg stelde de beleggers en mensen die zich zorgen maken over het klimaat via het persbureau Bloomberg gerust. 'We hebben veel werk in de VS. We gaan er veel bouwen. Ik geloof niet dat er weerstand zal zijn tegen hernieuwbare energie omdat ze uit de klimaatdeal stappen.

Ook de aandelen van Vestas concurrenten Gamesa  en Energias  leveren waarde in, maar het waren uitzonderingen. De WilderHill New Energy Global Innovation Index - die verschillende beursgenoteerde windenergieopwekkers groepeert - blijft stabiel.

Evolutie gaat voort

Dezelfde tendens is er bij bedrijven die groene energie maken uit zon- en waterkracht. De waarde van de bedrijven in Bloombergs zonne-energiebedrijvenindex steeg vrijdagmiddag met 0,8 procent. Die van waterkrachtcentrales met ongeveer evenveel.

Dat de gevolgen van Trumps beslissing beperkt blijven heeft twee oorzaken. Enerzijds hadden de markten rekening gehouden met de terugtrekking van de VS uit het globale klimaatakkoord en anderzijds zijn veel analisten ervan overtuigd dat de groene-energie-evolutie zowel binnen als buiten de VS onverminderd zal voortgaan.

Prijzen dalen

De CEO van het industriële conglomeraat General Electric (GE) , Jeffrey Immelt, riep bedrijven op het heft in eigen handen te nemen en niet te veel te rekenen op de overheid. Vrijdag liet zijn bedrijf nog een windenergieplatform van 1,5 miljard euro te water in de Noordzee. De Duitse directeur van GE, die het watertransport in gang zette, wou niet reageren op de beslissing van Trump, maar hij zei wel dat zijn bedrijf volop wil blijven inzetten op windenergie.

'Terwijl de prijzen van offshorewind (energie opgewekt met windmolens op zee, red.) dalen, wordt het potentieel van de Noordzee en windenergie nog groter. We zijn het de consument verschuldigd om volop gebruik te maken van het potentieel.'

Mijnen

Trump krijgt verrassend genoeg zelfs kritiek van BHP, de grootste mijnenuitbater ter wereld. 'We betreuren de beslissing', liet BHP weten in een persbericht. 'Maar de beslissing verandert niets aan onze steun voor het klimaatakkoord, dat de beste basis is om ervoor te zorgen dat de temperatuur wereldwijd stijgt met maximaal 2 graden celsius.' Het wil blijven investeren in de verschoning van zijn infrastructuur.

De Duitse auto-industrie maakt zich zorgen over zijn competitiviteit. Autobouwers zoals Daimler (Mercedes-Benz), Volkswagen en BMW roepen Europa op om voor een economisch haalbaar klimaatbeleid te gaan. De autobedrijven willen de strijd met hun Amerikaanse concurrenten in de toekomst de baas kunnen. 'Dat is cruciaal voor een succesvol klimaatbeleid', zegt de Duitse vereniging van autobouwers VDA in een verklaring. Nu al zijn de energiekosten in de VS lager dan in Duitsland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud