Advertentie

Turkse stroomboten om black-out te vermijden?

©Siebe Swart/Hollandse Hoogte

Om komende winter elektriciteitstekorten in ons land te vermijden, onderzoekt Elia enkele zeer onconventionele oplossingen, zoals het laten overvaren van boten met enorme generatoren.

Dat schrijft Le Soir. Door de aangekondigde sluiting van tal van gasgestookte centrales, de geplande kernuitstap en de plotse stillegging van de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 ziet het er niet goed uit voor de stroombevoorrading komende winter. Bovendien is het onduidelijk of die twee reactoren nog ooit zullen herstarten. 'We gaan enkele moeilijke winters tegemoet', verklaarde Elia-voorzitter Vandermeiren twee weken geleden nog op de algemene vergadering van de stroomnetbeheerder.

Elia werkt aan een plan om mogelijke problemen op te vangen. Door het plan-Wathelet kan Elia een strategische reserve aanhouden van centrales die in de winter ingezet kunnen worden als dat nodig is. Maar die reserve bestaat uit amper 800 megawatt, terwijl de twee scheurtjesreactoren, die mogelijk nog lang inactief blijven, meer dan dubbel zo groot zijn. 

Daarom onderzoekt Elia ook minder conventionele ideeën. Volgens Le Soir bekijkt Elia onder andere het denkspoor om een samenwerking te sluiten met een Turks bedrijf dat boten met enorme stroomgeneratoren met een capaciteit van 50 à 100 megawatt ter beschikking kan stellen. Een andere optie is gascentrales die in Italië ontmanteld worden op Belgische bodem herop te bouwen.

Elia bevestigt dat die opties besproken zijn, maar een beslissing is er nog niet. Evenmin is het duidelijk hoeveel die denksporen zouden kosten en wanneer die reddingsboeien ingezet kunnen worden. 

Opdat licht niet uitgaat in winter, overweegt men uit Turkije boten met zware generatoren (tot 100 megawatt) te dn overkomen: energiebeleid?— Ivan Van de Cloot (@IvanVandeCloot) June 5, 2014

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud