Van barricadestrijder tot succesvol ondernemer

Klaus Meier ©rv

De kernuitstap, de energiewende en de strijd tegen de opwarming deden in Duitsland nieuwe bedrijfsmodellen ontstaan. Klaus Meier vormde zich om van antinucleaire activist tot groene ondernemer.

Brokdorf en Gorleben. Beide plaatsen zijn in Duitsland synoniemen voor het verzet tegen de kernenergie. Daar vonden in de jaren 70 en 80 grote betogingen plaats tegen de bouw van een kerncentrale en tegen de opslag van kernafval.

De betogingen waren veldslagen, waarbij de politie waterkanonnen en traangas gebruikte en honderden mensen arresteerde. De betogers waren ook geen doetjes, herinnert de tengere manager Klaus Meier (51) zich goed. Hij was er elk weekend bij als er betoogd werd.

Het windenergiebedrijf WPD heeft 3.000 megawatt geïnstalleerd. Dat komt overeen met drie kerncentrales.
Klaus Meier
Voorzitter WPD

De veldslagen rond Brokdorf en Gorleben zijn het hart van de anti-kernenergiebeweging in Duitsland. En de kiem van de energiewende, de afschaffing van de kernenergie. Ze vormden de humus waarop de groene beweging in Duitsland kiemde. Klaus Meier is als geen ander de belichaming van een economische ontwikkeling die zonder het verzet tegen kernenergie en zonder de energieomwenteling ondenkbaar zou zijn.

Meier is voorzitter van het windenergiebedrijf WPD. Hij richtte het bedrijf in 1996 op, samen met Gernot Blanke. Twintig jaar later telt WPD 1.200 werknemers, van wie 500 in het hoofdkantoor in Meiers geboortestad Bremen. Zijn bedrijf is het schoolvoorbeeld van de hernieuwbare energiesector in Duitsland, waar meer dan 300.000 mensen in werken.

‘WPD heeft windmolens met een capaciteit van 3.000 megawatt geïnstalleerd. Dat komt overeen met drie kerncentrales.’ Meier maakt de vergelijking graag, omdat windenergie kernenergie uit de markt duwt. Waar de groene beweging twintig jaar geleden niet van durfde te dromen, gebeurt vandaag bij bedrijven als WPD.

Klaus Meier ©rv

De grootste stap voor WPD kwam er afgelopen zomer met de opstart van het offshorewindmolenpark Butendiek. Dat park, iets meer dan 30 km ten westen van het eiland Sylt in de Noordzee, telt 80 windturbines met een totaal vermogen van 288 megawatt. Totale investering: 1,3 miljard euro. Het project toont aan dat uit de vroegere ideologische strijd nu grote economisch projecten ontstaan. Hernieuwbare energiebronnen zijn big business. En Meier staat er middenin.

Het begin was heel wat bescheidener. Als stagiair-advocaat adviseerde hij boeren die op hun land windmolens wilden installeren. Als boerenzoon wist hij de juiste taal te spreken met de landbouwers die groene enthousiastelingen waren. In het begin was het zuiver idealisme. ‘Toen had ik nog geen duidelijk plan’, zegt Meier. Pas jaren later werd het een lucratieve business.

Met zijn toenmalige tegenstanders, de exploitanten van de kerncentrales, heeft hij vrede gesloten omdat de grenzen vervagen. Kernenergiebedrijven geven nu ook hernieuwbare energie een duwtje in de rug, geeft Meier toe.

Hij is er trots op dat waar hij 30 jaar geleden hard voor moest vechten, nu in zijn geboortestad lukt. ‘Dit is een geweldig land.’ Een zin die hij vroeger nooit over zijn lippen zou hebben gekregen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud