Van den Bossche steunt netvergoeding

Minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a)

Vlaams minister voor Energie Freya Van den Bossche (SP.A) steunt het voorstel om mensen met zonnepanelen een netvergoeding aan te rekenen. Dat meldt de VRT. De netbeheerders Eandis en Infrax willen een bedrag van zo'n 50 euro per duizend kilowattuur (kWh) elektriciteit vragen. Van den Bossche vindt dat de prijs voor particulieren in verhouding moet zijn met wat grote zonnecellenparken betalen.

Eandis en Infrax zouden het eens zijn geraakt over een netvergoeding van 50 euro per duizend kWh voor zonnepannelen op privédaken. Ter vergelijking: een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks ongeveer 3.500 kWh elektriciteit.

De maatregel treft iedereen met een installatie met een vermogen tot 10 kilowattpiek (kWp). Aangezien de gemiddelde capaciteit in Vlaanderen rond 4 kWp schommelt, gaan de netbeheerders ervan uit dat het gemiddeld 200 euro per gezin gaat kosten.

De invoering van de netvergoeding voor zonne-energie was een onderdeel van de hervorming van de groene stroomsubsidiëring. Dat plan omvatte een forse verlaging van de zeer gulle subsidie, maar ook het voorstel om een beperkte netvergoeding in te voeren.

Momenteel moeten eigenaars van zonnepanelen immers niet betalen voor het gebruiken van het stroomnet, terwijl ze het net wel dubbel gebruiken: om er stroom op te zetten, en om er stroom af te halen.

Voorlopig hoeven de gezinnen met zonnepanelen op hun dak nog geen extra rekening in hun brievenbus te verwachten. Eerst moet de federale energieregulator CREG nog zijn toelating geven aan het voorstel.

Billijk

Minister Van den Bossche vindt dat de prijs voor particulieren in verhouding moet zijn met wat grote zonnecellenparken betalen.

'De grote zonnepanelenparken betalen een zogeheten injectietarief. Dat komt ongeveer op hetzelfde neer, maar ik vind wel dat de verhouding tussen dat injectietarief en de netvergoeding billijk moet zijn. Wat mij betreft is daar nog verbetering mogelijk en denk ik dat het rechtvaardiger kan. De dag dat Vlaanderen bevoegd is, wil ik daar graag werk van maken, maar dat duurt zeker nog twee jaar dus dat is iets voor de federale regering.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud