opmerkelijk

Varta koopt Varta

Het hoofdkwartier van Varta in Duitsland. ©Varta

Na 17 jaar keren de klassieke Varta-batterijen weer terug uit de VS naar Europa.

Zeventien jaar na de opdeling door de Duitse miljardairsfamilie Quandt, vooral bekend van haar belang in BMW, komen twee van de drie vroegere onderdelen van de befaamde Duitse batterijfabrikant Varta weer onder dak bij dezelfde onderneming.

Het ruim 130 jaar oude bedrijf, dat van start ging als Accumulatoren-Fabrik Tudorschen Systems Büsche & Müller, had bij zijn opsplitsing in 2002 drie grote takken: de klassieke draagbare batterijen voor bijvoorbeeld zaklampen, microbatterijen en accu's voor auto's. De laatste divisie belandde bij het Amerikaanse Johnson Controls en de eerste bij het eveneens Amerikaanse Spectrum Brands.

De microbatterijen voor onder andere hoorapparaten werden opgekocht door de Duitse ondernemer Michael Tojner die het bedrijf in 2017 naar de beurs bracht. Dat Varta, dat ook thuisbatterijen maakt voor de opslag van energie, is intussen goed voor een omzet van 300 miljoen euro.

Daar komt binnenkort nog eens zoveel bij. Tojner legt immers de hand op de klassieke Varta consumentenbatterijen. Dat is het gevolg van de overname van Spectrum door Energizer, ook al Amerikaans. Energizer moet van Europa de Varta-tak van zijn prooi afstoten. Tojner legt 180 miljoen euro op tafel, inclusief de overname van schuld. Van de traditionele autobatterijen moet hij echter niet weten. Hij zet veel meer in op elektrische accu's van auto's.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud