Advertentie

Veel minder winst voor ExxonMobil

Foto Belga ©BELGA

Oliegigant ExxonMobil heeft in het tweede kwartaal bijna 60 procent minder winst geboekt dan een jaar eerder. Dat komt vooral omdat eenmalige winsten wegvielen en de raffinagemarges lager lagen.

De Amerikaanse oliemaatschappij tekende in de periode april-juni 6,86 miljard dollar nettowinst op. Dat is 57 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2012. Toen werd de 15,9 miljard dollar winst echter opgepept door desinvesteringen en fiscale elementen voor in totaal 7,5 miljard.

Als die uitzonderlijke elementen buiten beschouwing gelaten worden, dan was er nog altijd een winstdaling van 19 procent. ExxonMobil kampte met lagere marges en volumes in de raffinage ten gevolge van geplande ‘turnaround’- en onderhoudswerkzaamheden.

Per aandeel boekte ExxonMobil een winst van 1,55 dollar, tegen 3,41 dollar het jaar voordien. Dat is flink minder dan voorzien: analisten rekenden volgens Bloomberg op 1,89 dollar.

De productie van olie en gas kwam 1,9 procent lager uit dan een jaar eerder. De omzet van de groep was 16,4 procent kleiner dan in het tweede kwartaal van 2012 en bedroeg 106,5 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud