Veolia aast op miljardendeal met rivaal Suez

Een vuilniswagen van Veolia in Parijs ©BLOOMBERG NEWS

De Franse afvalverwerker Veolia probeert via een bod op rivaal Suez een 'wereldmarktleider in milieudiensten' te creëren.

Komt er acht jaar na een mislukte eerste poging in 2012 dan toch een Franse wereldmarktleider in milieudiensten tot stand? Dat is het vaste voornemen van Veolia . De afvalverwerker lanceerde zondagavond een bod van 2,9 miljard euro om een belang van 29,9 procent in rivaal Suez over te kopen van de nutsgroep Engie .

Als Engie instemt, komt er een bod op alle aandelen tegen dezelfde prijs, 15,50 euro per aandeel. Die prijs is een premie van 27 procent op de slotkoers vrijdag. Of, zoals het persbericht aangeeft, een van 50 procent op de 'onberoerde' koers op 30 juli. Een dag later kondigde Engie aan niet-strategische activa te willen cashen, wat met de blik op Veolia prompt een augustusrally bij Suez ontketende.

We willen een Franse wereldkampioen in ecologische transformatie creëren.
Antoine Frérot
CEO Veolia

Veolia kopt nu die voorzet van Engie binnen. In 2012 mislukte een eerdere poging tot fusie onder meer door de Franse overheid, die een te grote dominante op de Franse watermarkt en jobverliezen vreesde. Nu spreekt Veolia-CEO Antoine Frérot bijna rechtstreeks tot president Emmanuel Macron als hij zegt een 'Franse wereldkampioen in ecologische transformatie' te willen creëren.

Frérot probeert ook de kartelinstanties dit keer te snel af te zijn, door nu al een koper te regelen voor de Franse watervoorzieningspoot van Suez: het Franse infrastructuurfonds Meridiam.

Veolia zou in geval van een geslaagd bod een kapitaalronde organiseren. Inclusief schulden loopt het prijskaartje voor Suez op tot meer dan 20 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud