Vijf voor twaalf voor energiepact

De kernreactoren van Electrabel in Doel moeten in 2025 sluiten. ©ANP

De stroomnetbeheerder Elia roept de politiek op snel te komen met een plan voor nieuwe centrales om de kernreactoren in 2025 te vervangen. Anders komt er stroomschaarste en gaan de prijzen de hoogte.

De stroomnetbeheerder Elia komt vandaag met een langverwachte studie over de toekomstscenario’s voor de stroomvoorziening. Nu is Elia lang niet de eerste en enige speler in de energiesector die zijn stem wil laten horen bij de politiek. De jongste maanden draaide de lobbymachine in energieland op volle toeren nu de vier energieministers werken aan een energiepact. Tussen de vele meningen weegt de studie van Elia zwaarder door omdat die verschillende scenario’s tot 2050 uitgebreid becijferde.

Elia wijst erop dat het mogelijk is de geplande kernuitstap tegen 2025 te realiseren en een beroep te doen op grote hoeveelheden hernieuwbare energie. Maar de opslag en andere flexibiliteitssystemen zijn nog niet op voldoende grote schaal ontwikkeld. Hernieuwbare energie zal niet volstaan om op elk moment voldoende stroom te genereren. Bijvoorbeeld op koude winterse dagen zijn klassieke centrales nodig.

Nieuwe centrales

In totaal gaat het om 3.700 megawatt aan nieuwe capaciteit die nodig is. Dat komt overeen met een negental 9 efficiënte gascentrales, wat ongeveer evenveel is als de productiecapaciteit van vier kernreactoren.

Maar die dergelijke nieuwe gascentrales zullen er niet zomaar komen. Omdat aardgas momenteel relatief duur is, valt er amper geld te verdienen met gasgestookte centrales. Meer nog, vele centrales sloten de jongste jaren de deuren omdat ze de verliezen opstapelden.

Daarom moet de overheid systemen bedenken om te zorgen dat er nieuwe centrales gebouwd worden. Dat zal uiteraard geld kosten, maar het alternatief kost ook geld. Wanneer de overheid niet ingrijpt komt er stroomschaarste en zullen de prijzen de hoogte in gaan. Dat kost tegen 2030 ruim 1 tot 1,5 miljard euro per jaar. Als er nu geen concreet plan komt, zal de volgende regering niets anders kunnen dan de kernuitstap terug te draaien en vier kernreactoren (4.000 megawatt) langer open houden.

Het is vijf voor twaalf om de toekomst te plannen, benadrukt Elia. Want als de nieuwe centrales tegen 2025 klaar zijn, moet je rekening houdend met de aanbestedings- en bouwfase, al bij wijze van spreken vandaag een afgewerkt plan hebben.

Stroomkabels

Elia pleit ook voor het uitbreiden van de grensoverschrijdende hoogspanningsverbindingen met de buren. Daardoor kan ons land extra stroom invoeren uit de buurlanden, maar kunnen nieuwe gascentrales op sommige momenten ook exporteren naar het buitenland. Nieuwe stroomlijnen kosten ook heel wat geld, maar ze leveren een positieve bijdrage op, berekende Elia.

De stroomnetbeheerder bekeek ook het scenario dat door de industrie wordt gepromoot om de kernuitstap te vertragen. Een scenario waarbij twee grote kernreactoren tien jaar langer blijven draaien, zorgt er natuurlijk voor dat er minder nood is aan nieuwe centrales.

Maar enkele reactoren langer openhouden betekent niet dat de toekomst geregeld is. Dan zullen er ook maatregelen genomen moeten worden. De markt zal het tekort aan vervangingscentrales niet vanzelf oplossen, klinkt het in de studie.

Elia woog ook de economische impact af van het langer openhouden van kerncentrales en de bouw van nieuwe gascentrales. De nucleaire optie is een scenario dat voor meer ‘economische welvaart’ zorgt, maar het overgrote deel ervan komt terecht bij de producenten.

De studie van Elia circuleerde de voorbije weken al in de sector. Her en der is wel wat kritiek te horen, onder meer dat ze niet volledig neutraal is. Elia heeft er zelf belang bij om ze veel mogelijk nieuwe hoogspanningslijnen te promoten, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud