Vlaams energiebeleid eist nieuw slachtoffer

Biofer houdt zich onder meer bezig met biogas. - HH ©Maarten Hartman/Hollandse Hoogte

Biofer, dat in Zoutleeuw mest en biologisch afval omzet in biogas en elektriciteit, is failliet. Schuldeiser PMV trekt de stekker eruit. 'Door de onzekerheid over het wettelijk klimaat is het niet mogelijk om een ernstig businessplan uit te werken', klinkt het.

Een half jaar na de noodkreet van de Federatie van de Belgische biogasinstallaties over de wispelturigheid van het Vlaamse energiebeleid en de dramatische toestand in de sector, valt het doek over Biofer, een van de grotere bedrijven in de sector.

Biofer heeft de boeken neergelegd. 'We zagen geen andere mogelijkheid meer', stelt Tore Content, managing director van Biofer in een mededeling. Hij wou niet dieper ingaan op het faillissement. 'Ik heb mij jaren gesmeten in dit verhaal. Ik heb nu een klop gekregen en ben er nog niet aan toe om te reageren', zegt hij.

De uitbaters van biogasinstallaties in Vlaanderen zien allemaal zwarte sneeuw. 'Ik denk dat er van de 40 die overblijven misschien 1 of 2 rendabel zijn', zegt Wouter Platteau van Biogastec, dat 5 installaties uitbaat.

'Het grote probleem is de onzekerheid over het wettelijk kader, over het systeem van groenestroomcertificaten dat van toepassing is op elektriciteit gemaakt op basis van biogas', zegt Platteau. 'De installaties zijn gebouwd met het idee dat die voor 20 jaar groenestroomcertificaten zouden krijgen. Maar de regels zijn in de loop van het spel veranderd.' Met als gevolg dat ze nu een vast bedrag krijgen per kilowattuur tijdens de eerste tien jaren. Maar het rendement daarna is geheel onduidelijk.

Dat betekent dat de oudere installaties, waaronder die van Biofer, in een vacuum terechtkomen. 'Als je dan moet investeren, valt het kaartenhuisje in elkaar', aldus Platteau. 'Zeker als je ziet dat de bedrijven steeds meer moeten betalen voor het afval dat ze verwerken, en dat tegelijkertijd de inkomsten per kilowattuur elektriciteit de voorbije jaren gehalveerd zijn.'

Dat alles heeft Biofer genekt. 'We hebben geen zicht op de inkomsten die we vanaf oktober 2014 kunnen verwachten. De onzekerheid is van die aard dat we geen prognoses en een ernstig businessplan kunnen opstellen', meldt het bedrijf in een persbericht. PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen), sinds 2009 de grootste schuldeiser van Biofer, heeft daarom beslist zijn lening tegen het einde van de maand terug te vorderen. 'We zagen derhalve geen andere keuze dan het faillissement aan te vragen', aldus Biofer.

De biogasinstallaties in Vlaanderen produceren momenteel elektriciteit voor zo'n 120.000 gezinnen en stellen rechtstreeks en onrechtstreeks zowat 450 mensen tewerk. Bij Biofer werkten 6 personen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud