netto

Vlaamse energiefactuur wordt iets goedkoper

©HH

Voor het derde jaar op rij dalen de distributietarieven. Een Vlaams gezin bespaart volgend jaar 31 euro op zijn elektriciteitsfactuur en 10 euro op aardgas.

De Vlaamse energieregulator VREG heeft de nieuwe distributienettarieven voor 2020 goedgekeurd. Die zijn goed voor een kleine daling van de energiefactuur. De VREG legt een plafond op van wat de netbeheerders op de energiefactuur mogen doorrekenen voor de uitbating en het onderhoud van het elektriciteits- en aardgasnet.

Voor een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik zakken de nettarieven van 413 euro naar 382 euro in 2020. Voor een gezin dat verwarmt op gas daalt de factuur voor het gebruik van het aardgasnet van 315 naar 305 euro.

88
digitale meter
Wie zelf de installatie van een digitale meter vraagt, betaalt daar volgend jaar nog maar 88 in plaats van 274 euro voor.

De lagere nettarieven komen er omdat de VREG de netbeheerders kostenbesparingen oplegt. De tien distributienetbeheerders die gegroepeerd zitten onder de Vlaamse werkingsmaatschappij Fluvius zullen samen 83 miljoen euro moeten besparen op de uitbating van het elektriciteitsnet en 14 miljoen euro op het aardgasnet.

Het effect daarvan is niet voor iedereen even groot. De grootste daling is er voor mensen die aangesloten zitten op het net van Fluvius West in de Westhoek. Voor elektriciteit en aardgas samen daalt de factuur er volgend jaar met gemiddeld 101 euro. Ook inwoners van de regio Fluvius Antwerpen (ex-Iveg) komen goed weg en besparen volgend jaar 78 euro. Voor Fluvius Limburg gaat het om een daling van de jaarfactuur met 62 euro.

Zonnepanelen

Ook voor eigenaars van zonnepanelen gaan de kosten omlaag. Het prosumententarief om stroom in het net te mogen injecteren zakt gemiddeld met 5 procent van 383 naar 363 euro.

Wie zelf de installatie van een digitale meter vraagt, betaalt daarvoor volgend jaar nog maar 88 in plaats van 274 euro. Als de vervanging van een bestaande meter gebeurt op initiatief van Fluvius, dan blijft de installatie gratis.

De Vlaamse nettarieven vertegenwoordigen iets meer dan een derde van de totale elektriciteitsfactuur en een kwart van de totale aardgasfactuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud