Advertentie
netto

Vlaanderen kent rush op zonnepanelen

©BELGA

In Vlaanderen werd in 2020 een recordaantal zonnepanelen in gebruik genomen. Particulieren gebruikten de laatste kans om van de lucratieve terugdraaiende teller te genieten.

Met 91.500 nieuwe installaties was 2020 een recordjaar voor zonnepanelen. In Vlaanderen kwam er al zeker 403 megawatt aan zonnecapaciteit bij, laat de distributienetbeheerder Fluvius weten in een persbericht. De cijfers zijn een onderschatting, want een deel van de zonnepanelen van november en december moet nog aangemeld worden bij Fluvius en verschijnt pas begin volgend jaar in de tabellen.

Ten opzichte van 2019, ook al een sterk zonnejaar, werden dit jaar 43 procent meer installaties in gebruik genomen. In totaal telt Vlaanderen ruim een half miljoen zonnepaneelsystemen, met een gezamenlijke capaciteit van 3.500 megawatt.

Volle orderboeken

De piekverkoop komt niet als een verrassing. Particulieren die voor het einde van het jaar zonnepanelen op hun dak leggen, kunnen als laatsten gebruikmaken van het gunstregime met een terugdraaiende teller. Ze kunnen ervoor kiezen om 15 jaar de terugdraaiende teller te behouden en het prosumententarief te betalen, een forfaitaire vergoeding voor het gebruik van het stroomnet. Voor mensen die veel zonnestroom in het net injecteren is die optie goedkoper dan de vergoeding op basis van het effectieve netgebruik, die vanaf 1 januari voor iedereen geldt.

Omdat veel mensen ervan uitgingen dat ze voordeliger af zouden zijn in het oude systeem, probeerden ze nog dit jaar zonnepanelen te plaatsen. Voor installateurs zaten de orderboeken propvol. Hier en daar werden zelfs hogere prijzen gemeld voor wie dit jaar zonnepanelen aangesloten wilde krijgen. Al in april waren er installateurs die klanten de deur wezen omdat ze, ook door de coronabeperkingen, niet konden garanderen dat klanten voor het einde van het jaar bediend zouden worden.

Nieuwe premie

Zonnepanelen zijn een goed renderende investering, ook in 2021.

Zuhal Demir
Vlaams minister van Energie (N-VA)

In de sector leeft de vrees dat na een heel druk 2020 de uitbouw van zonne-energie opnieuw in een dip belandt. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) maakt zich echter sterk dat de uitbouw van zonne-energie zich zal doorzetten en dat zonnepanelen ook volgend jaar ‘een goed renderende investering’ blijven. De Vlaamse regering voorziet in een nieuwe premie die in 2021 tot 1.500 euro bedraagt en die over vier jaar stelselmatig uitdooft. ‘Die premie in combinatie met de dalende kostprijs voor PV-installaties maakt de terugverdientijd interessant’, zegt Demir. ‘We zijn vastberaden om zonne-energie tegen 2025 te laten toenemen met nog eens 1.500 megawatt of 40 procent.’

De vraag is of wie nog snel zijn zonnepanelen liet plaatsen, kan blijven rekenen op de terugdraaiende teller. De Vlaamse energiewaakhond VREG is niet opgezet met de lange overgangsperiode en stapte naar het Grondwettelijk Hof. Dat zal oordelen of particulieren die voor het einde van 2020 zonnepanelen plaatsten, 15 jaar mogen gebruikmaken van de terugdraaiende teller en de forfaitaire vergoeding voor het gebruik van het net. Verwacht wordt dat het Hof in de loop van 2021 uitsluitsel brengt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.