Advertentie
netto

Voorlopig geen nieuwe digitale meters geplaatst bij wie zonnepanelen heeft

©BELGA

Zolang de Vlaamse compensatieregeling voor zonnepaneeleigenaars niet volledig is uitgewerkt, worden bij hen al zeker tot begin april geen nieuwe digitale meters geplaatst.

Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). 'De pauzeknop wordt ingedrukt voor de uitrol van de digitale meters voor zonnepaneleneigenaars tot de compensatieregeling in de regelgeving verwerkt is en voldoende duidelijk is', klinkt het.

Het is het opvallendste element in een lijst antwoorden op vragen die de Vlaamse overheid heeft gepubliceerd naar aanleiding van een arrest van het Grondwettelijk Hof, waardoor de terugdraaiende teller op de schop gaat. Dat betekent dat zonnepaneeleigenaars met een digitale meter voortaan een netvergoeding moeten betalen op basis van hun reële gebruik. Wie voor 2021 panelen installeerde en de terugdraaiende teller verliest, zou een compensatie van maximaal 1.500 euro krijgen.

De overheid zou al zeker tot begin april geen digitale meters installeren bij zonnepaneeleigenaars die nog over een analoge meter beschikken. Die laatsten moesten aanvankelijk ten laatste eind 2022 hun analoge meter inruilen voor een digitaal exemplaar. Maar vorige week liet Demir al verstaan dat er een ruimere spreiding in de tijd komt.

Mensen met zonnepanelen krijgen geen prioriteit meer. Net als voor de rest van Vlaanderen kan het ook bij hen tot midden 2029 duren voor de netbeheerder Fluvius de laatste digitale meters installeert. Wie eerder wil overschakelen, kan wel vragen aan Fluvius om al langs te komen.

Advertentie
Gesponsorde inhoud