Vrees voor stroomtekort acuter

©Joyce van Belkom/Hollandse Hoogte

Nu ook Doel 4 tot eind 2014 stilligt, neemt de vrees voor stroomproblemen in ons land toe. De federatie van grote energieverbruikers Febeliec gaat haar leden aanzetten minder energie te verbruiken.

De kernreactor Doel 4 die op 4 augustus is stilgelegd, wordt zeker niet voor eind dit jaar heropgestart, zegt uitbater Electrabel. Enkele dagen geleden had Electrabel nog 15 september vooropgesteld als mogelijke heropstartdatum. Maar de schade aan de turbine - volgens een onderzoek veroorzaakt door sabotage - is naar verluidt te groot. Dat betekent dat ons land het deze winter met slechts de helft van zijn nucleair productiepark moet doen en dus een kwart van zijn totale elektriciteitscapaciteit verliest. Volgens staatssecretaris voor Energie Catherine Fonck (cdH) ontstaat daardoor een risico voor de bevoorradingszekerheid voor deze winter. ‘De situatie was al gespannen met de stilligging van Doel 3 en Tihange 2 en zal enkel toenemen naarmate de winter nadert.’ Om het ergste scenario - een gedeeltelijke of volledige stroompanne - te vermijden wordt het overleg tussen de betrokken overheidsdiensten, het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken, de energiewaakhond Creg en netwerkbeheerder Elia opgevoerd.

Elia noemt de situatie ‘ernstig’ maar verwacht op korte termijn geen problemen. ‘Maar als het kouder wordt, eind oktober, begin november, dreigt wel een tekort aan elektriciteit.’ Elia gaat vanaf nu de bevoorrading van het land monitoren. De netwerkbeheerder stelt mogelijk geplande onderhoudsbeurten bij centrales of het hoogspanningsnet uit. Daarnaast worden maatregelen uitgewerkt om het verbruik te verminderen. Zo wil men vermijden dat bepaalde zones tijdelijk moeten worden afgeschakeld. Dat afschakelplan bestaat. (lees hiernaast).

Om het elektriciteitsverbruik te verminderen bestaan meerdere opties. Dat gaat van het sensibiliseren van de bevolking om minder te verbruiken, minder verlichting op de snelwegen of in overheidsgebouwen tot het verhogen van de strategische reserves uit stilliggende centrales of het tijdelijk afschakelen van bedrijven tijdens piekmomenten. Zo zijn ArcelorMittal en Aperam bereid een aantal machines uit te schakelen als er op piekmomenten een tekort aan elektriciteit dreigt. De spoornetbeheerder Infrabel, een belangrijke elektriciteitsafnemer, heeft scenario’s om in te spelen op crisissituaties. Volgens NMBS-topman Jo Cornu is de enige manier om het elektriciteitsverbruik te verminderen, ‘minder treinen doen rijden’.’

Febeliec, de federatie van grote energieverbruikers, lanceert volgende week een oproep bij grote bedrijven om hun verbruik in de winter tijdens piekmomenten te verlagen of uit te schakelen in geval van dreigend stroomtekort. Grootverbruikers als Nyrstar, BASF, Air Liquide, Solvay, de NMBS, ArcelorMittal zijn in de winter goed voor 40 procent van het totale elektriciteitsverbruik. ‘Bij een winter als vorig jaar is er geen probleem’, zegt Peter Claes van Febeliec. ‘Maar krijgen we een echte ‘cold swing’ zoals twee jaar geleden, dan maak ik me ongerust. In Frankrijk, dat voor driekwart afhangt van kernenergie, heeft men berekend dat er voor elke graad kouder weer 2.100 MW extra capaciteit nodig is of twee kerncentrales ’. Voorzitter Luc Sterckx maakt zich ook zorgen over de mogelijke imagoschade: ‘Welk buitenlands bedrijf wil investeren in een land dat zijn energiebevoorrading niet kan garanderen?’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud