Advertentie

Vrijgesproken Seghers gaat schadevergoeding eisen

©Emy Elleboog

De rechtbank heeft alle verdachten in het faillisement van de Vlaamse milieugroep Seghers, onder wie ex-topman Hendrik Seghers, vrijgesproken. Seghers gaat schadevergoeding eisen.

De milieutechnologiegroep Seghers Better Technology uit Willebroek ging in 2002 failliet door een te hoge schuldenlast. Na het faillissement werd het bedrijf voor 13 miljoen euro verkocht aan het Singaporese technologiebedrijf Keppel.

Na het failliet doken bij het parket van Mechelen al snel vermoedens op dat er miljoenen euro’s van het bedrijf waren versluisd naar topman en stichter van de groep Hendrik Seghers. Ook de boekhouding zou via miljoenen euro’s fictieve kapitaalverhoging zijn vervalst. In 2003 werd een onderzoeksrechter aangesteld maar de zaak kwam pas begin vorig jaar voor de rechter.

De Mechelse rechter heeft nu alle verdachten van alle beschuldigingen - verduisteren van activa, misbruik van vertrouwen, valsheid in geschrifte - vrijgesproken. Dat zijn de 84-jarige stichter Hendrik Seghers en bestuurders Hilaire Roose, Michel Berges (ex-Thenergo, -Fortis -Bank Degroof), Johny Cornillie (ex-kabinetchef CD&V ministers) en de bedrijfsrevisoren Roger Tiest en Frans Samyn. Ex-bestuurder Jean-Luc Dehaene werd nooit vervolgd.

Ik ben mijn bedrijf en mijn geld kwijt, en werd jaren verdacht.
Hendrik Seghers
stichter milieugroep Seghers Better Technology

‘Je hebt er geen idee van hoe opgelucht ik ben’, zegt Hendrik Seghers aan de telefoon. ‘Het is een eerherstel. Het kwaad is wel geschied. Ik ben mijn bedrijf kwijt, mijn geld, ben jarenlang verdacht van fraude, kon nooit opnieuw een carrière starten en vond nooit meer partners.’

Doorzetter Seghers - hij werkt aan een nieuw milieuproject - is niet verbitterd, maar gaat wel schadevergoeding eisen. Hoeveel wil hij niet kwijt. ‘De schade is enorm. Als we alles terugeisen, spreken we over gigantische bedragen.’ Seghers verwijst naar de 17 miljoen euro schadevergoeding die de staat in 1990 betaalde aan het Oostendse bouwbedrijf Van Coillie dat onterecht was veroordeeld.

Seghers werd als gevolg van het faillissement in 2013 ook nog eens uit zijn 300 jaar oude Kasteel Groenhoven in Malderen gezet dat hij voor 10 miljoen euro renoveerde. Hij woonde er 50 jaar. Hij noemde het in zijn memoires ‘een van de zwartste dagen van zijn leven’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud