Waterleau wordt energieproducent

Waterleau-topman Luc Vriens. ©Wim Kempenaers (WKB)

De milieutechnologiegroep Waterleau wordt nu ook energieproducent. Topman Luc Vriens wil een portefeuille projecten uitbouwen met een capaciteit van 200 à 300 megawatt.

Waterleau heeft een nieuwe tak opgericht: Waterleau NewEnergy. Topman Luc Vriens deed daarvoor een eerste overname met Binergy Ieper. Die installatie verwerkt organisch afval (fruitafval, slachtafval, mest, keuken- en restaurantafval) tot energie via een vergistings­proces. Wat na de vergisting overblijft wordt gerecycleerd. Er gaat met andere woorden niets verloren. Op de site kan jaarlijks 120.000 ton biomassa omgezet worden in groene stroom.

Het Leuvense Waterleau was betrokken bij de bouw van de installatie in Ieper. Dat gebeurde in opdracht van het beursgenoteerde energiebedrijf Thenergo. Het prijskaartje voor Thenergo bedroeg aanvankelijk tussen 20 en 24 miljoen euro. Maar Thenergo geraakte - door een fout gelopen overnamebeleid - in de problemen en vroeg voor Binergy Ieper het faillissement aan. De site werd nooit opgeleverd. ‘De installatie werkte zes maanden maar lag vervolgens twee jaar stil’, stelt Vriens.

Waterleau was traditioneel actief in het ontwerp en de bouw van water- en luchtzuiveringsinstallaties. In een tweede fase kwam daar ook het beheer van de installaties bij in opdracht van de eigenaar. Door de overname van Binergy Ieper wordt het milieutechnologiebedrijf voor het eerst ook actief als energieproducent. ‘In Ieper hebben we een geïnstalleerde capaciteit van 3,2 megawatt (dat is groene stroom voor 3.200 gezinnen, red.). We willen de geproduceerde groene energie laten distribueren door een derde. Dat is niet ons métier’, aldus de Waterleau-topman.

Waterleau boekte vorig jaar een omzet van 75 miljoen euro en een operationele kasstroom (ebitda) van 7,2 miljoen. De groep haalde twee jaar geleden via converteerbare obligaties 20 miljoen euro op bij het Britse Four Winds Capital. Ook de investeringsmaatschappij Indufin heeft converteerbaar papier in handen. Als ze allebei hun effecten in aandelen omzetten verwerven ze 40 procent van het kapitaal, 12 procent voor Indufin en 28 procent voor Four Winds. Stichter Luc Vriens behoudt 37 procent, het management 23 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud