Advertentie

Weinig interesse voor Van Gansewinkel

©EPA

De verkoop van het Nederlandse afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel verloopt moeizaam. Volgens het Financieele Dagblad is er nog maar een indicatief, niet-bindend bod binnengelopen, dat de schulden van het bedrijf niet kan aanzuiveren.

Volgens de informatie van het Financieele Dagblad heeft een bieder 450 miljoen euro veil voor het bedrijf. Dat is beduidend minder dan de 670 miljoen schulden die Van Gansewinkel torst. Een streep door de rekening van de huidige eigenaars, private-equitygroepen CVC en KKR.

Die hadden het afvalbedrijf in 2007 overgenomen en samengevoegd met AVR, een uitbater van verbrandingsovens uit Amsterdam. De combinatie van de twee bedrijven kostte 2,2 miljard euro, een bedrag dat CVC en KKR financierden met schulden.

Die schulden werden echter een groot probleem toen de crisis ook leidde tot een daling van de afvalberg. Enkele concurrenten namen bovendien nieuwe verbrandingsovens in gebruik, waardoor er een overaanbod ontstond. Van Gansewinkel probeerde die crisis met enkele saneringsrondes af te wenden. In 2013 werd AVR zelfs afgestoten, maar dat zette allemaal geen zoden aan de dijk.

Een groep schuldeisers van Van Gansewinkel, zoals de Londense investeringsbedrijven ICG en Alcentra, heeft zich nu gegroepeerd en een gespecialiseerde zakenbank, Houlihan Lokey, de opdracht gegeven om de opties voor een schuldherstructurering te onderzoeken. Een mogelijkheid is dat de schulden worden omgezet in aandelen, waardoor ze de controle over het bedrijf zouden overnemen van CVC en KKR. 

Een andere mogelijkheid is het afstoten van buitenlandse dochters. Van Gansewinkel is ook actief in België. De groep telt in totaal 5.800 werknemers en draait een omzet van 1 miljard euro, waarvan 60 procent uit Nederland komt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud