West-Vlaanderen breidt oppompverbod uit naar IJzer

Een landbouwer in Ieper pompt water uit zijn eigen spaarbekken omdat het niet meer toegelaten is het water uit de beek te gebruiken. ©JONAS LAMPENS

In de Westhoek mogen boeren nu ook geen water meer halen uit de IJzer en diens zijvertakkingen. Gouverneur Carl Decaluwé breidt het oppompverbod uit naar de onbevaarbare delen van het IJzerbekken.

Door de droogte verliezen landbouwers in de Westhoek vroeger dan ooit hun toegang tot een belangrijke levensader. Nadat sinds vorige week donderdag al geen water meer opgepompt mocht worden uit een zestal kwetsbare waterlopen in West-Vlaanderen, is nu ook oppompen uit het IJzerbekken verboden. De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé besliste maandag het captatieverbod uit te breiden tot het IJzerbekken, bestaande uit de onbevaarbare delen van de IJzer en diens zijtakken.

Het waterniveau is onder het drempelpeil gezakt, omdat er veel gecapteerd werd. We moeten dus ingrijpen.
Carl Decaluwé
Gouverneur West-Vlaanderen

Een captatieverbod zo vroeg in het jaar is uitzonderlijk. Vorig jaar gebeurde dat pas in juli. Maar het verbod komt niet als een verrassing. Decaluwé had vorige week woensdag al gewaarschuwd dat hij een verbod zou uitvaardigen als het waterpeil in de IJzer nog 10 centimeter zou zakken. Twee dagen later zakte het water al onder de drempelwaarde van 2,90 meter boven het zeeniveau.

Intussen bedraagt het waterpeil aan het meetpunt in Diksmuide nog maar 2,84 meter boven zeeniveau. ‘Het water is onder het drempelpeil gezakt, omdat er veel gecapteerd werd’, zegt Decaluwé. ‘We moeten dus ingrijpen.’

Diepgangbeperkingen

Op veel plaatsen in Vlaanderen gelden droogtemaatregelen. Alle provincies hebben voor kwetsbare beken en rivieren een oppompverbod uitgevaardigd. In de Dijle en de IJzer gelden diepgangbeperkingen voor de scheepvaart en in een groot deel van Vlaams Brabant geldt een sproeiverbod.

Omdat De Watergroep het enorme piekverbruik niet meer kon volgen en in Overijse geen water meer uit de kraan kwam, is het in 42 gemeenten in Vlaams-Brabant verboden om nog drinkwater te gebruiken om een zwembad te vullen, de auto te wassen, de oprit te kuisen of het gazon te sproeien. Als het waterverbruik in de regio te veel stijgt, kan de voorziening van drinkwater opnieuw in de problemen komen, waarschuwt woordvoerster Kathleen De Schepper.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud