'Wie klant is bij Electrabel, gooit geld weg'

(foto belga)

Groen-Kamerlid Kristof Calvo stelt voor de verbrekingsvergoeding om van energieleverancier te veranderen volledig af te schaffen. Samen met een grootschalige switchcampagne moet dat volgens hem zorgen voor een massale overstap naar goedkopere leveranciers. 'Wie vandaag nog klant is bij de historische speler (Electrabel, nvdr.), gooit geld weg', zegt Calvo.

De prijsblokkering die economieminister Johan Vande Lanotte invoerde is volgens het Groen-Kamerlid een debacle, nu de meeste leveranciers hun prijs nog snel hebben verhoogd op 1 april. 'Bovendien gaat het om een tijdelijke maatregel, terwijl we structurele aanpassingen nodig hebben', zegt Calvo. 'Vande Lanotte moet werk maken van een 'coalition of the willing' met de nieuwe spelers op de energiemarkt.'

Eind vorig jaar bracht het parlement de maximum opzegvergoeding terug tot 50 euro. Vorige maand besloot de regering om de vergoeding te verbieden, met uitzondering van contracten met een vaste prijs. Die tekst ligt bij de Raad van State en volgens het kabinet van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet moet hij nog voor de zomer van kracht worden.

Calvo stelt voor de verbrekingsvergoeding te verbieden zonder uitzonderingen en een grootschalige informatiecampagne te voeren om mensen naar de goedkopere energiecontracten bij die nieuwe spelers te leiden.

Een gemiddeld gezin kan volgens cijfers van Test-Aankoop immers tot 600 euro per jaar besparen door van leverancier te veranderen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud