Advertentie
Advertentie

Winstmotor Elia sputtert

©BELGAIMAGE

De hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft een moeizaam jaar achter de rug. De investeringen werpen hun vruchten af, maar het verlies van een belastingaftrek weegt op de winstgevendheid.

Voor Elia was 2020 een jaar waarin het elektriciteitsnet fors werd uitgebreid. Met 338 miljoen euro investeringen op de Belgische thuismarkt en 716 miljoen bij de Oost-Duitse dochter 50Hertz bouwde Elia de activaportefeuille met 6,1 procent uit.

Die groei is voor de hoogspanningsnetbeheerder een belangrijke wissel op de toekomst. Hoe meer activa het bedrijf bezit, hoe meer winst het bedrijf als monopolist mag doorrekenen aan de gebruikers van het elektriciteitsnet.

0,6%
winstgroei
De aangepaste nettowinst nam met 0,6 procent toe tot 308,1 miljoen euro.

Toch staat de winstgroei onder druk, bleek woensdagochtend bij de voorstelling van de jaarresultaten. De aangepaste nettowinst nam in 2020 met amper 0,6 procent toe tot 308,1 miljoen euro. Als ook rekening wordt gehouden met de eenmalige gunstige elementen van het jaar voordien, zakte de winst per aandeel met 6,9 procent naar 3,64 euro.

Duitse winstmotor

Voor Elia Transmission, het dochterbedrijf dat het Belgische net uitbaat, ging vorig jaar een nieuwe vierjaarlijkse tariefperiode in met een andere methodologie om Elia's kosten door te rekenen. Het resultaat was een stabiele nettowinst van 124,8 miljoen euro (-0,2%) in België.

Elia verwacht ook in 2021 'geen materiële impact' van de coronacrisis op de resultaten.

Het Duitse dochterbedrijf 50Hertz doet het beter en profiteert opnieuw van de sterke uitbouw van het net om de grote hoeveelheden windenergie uit het noorden getransporteerd te krijgen tot bij de consumenten. Tegenover die uitbreidingen staan ook extra inkomsten, waardoor 50Hertz almaar meer is uitgegroeid tot de winstmotor van de groep. De Duitse dochter leverde Elia vorig jaar 8,5 procent meer nettowinst op, goed voor 154,1 miljoen euro.

Maar de sterke Duitse resultaten werden volledig tenietgedaan door minder gunstige fiscale omstandigheden. Elia hertekende tussen 2019 en 2020 de groepsstructuur en verloor daarmee een belangrijke fiscale afrekpost. In het segment met de niet-gereguleerde activiteiten zoals consulting werd vorig jaar onvoldoende belastbare winst geboekt. Daardoor kon Elia de financieringskosten er niet meer fiscaal aftrekken. Dat leidde tot ruim 13 miljoen euro extra holdingkosten.

Financieel directeur Catherine Vandenborre benadrukt dat tegenover die minder gunstige fiscale behandeling een verbetering staat van de operationele resultaten in zowel België als Duitsland. 'In beide landen hebben we onze activabasis uitgebreid en realiseren we een hogere operationele performantie.'

Dividend

Elia toonde eerder al dat de resultaten immuun zijn voor pandemieën en verwacht ook in 2021 'geen materiële impact' van de coronacrisis. Het bedrijf houdt dan ook vast aan de gewoonte het dividend jaarlijks ietsjes op te trekken. Over 2020 stelt Elia een brutodividend in het vooruitzicht van 1,71 euro per aandeel, 2 eurocent meer dan het jaar voordien.

Het rendement op eigen vermogen, een belangrijke graadmeter om gereguleerde infrastructuurbedrijven zoals Elia te vergelijken, daalde in 2020 met 5,9 procent naar 7,2 procent. Voor dit jaar verwacht Elia een verdere daling naar 5,5 à 6,5 procent. Op het Duitse hoogspanningsnet zal een piek aan onderhoudsactiviteiten het rendement dit jaar tijdelijk temperen, maar op langere termijn verwacht Elia dat 50Hertz een mooi rendement van 9 tot 11 procent kan blijven genereren.

Op de beurs van Brussel heeft Elia het de jongste tijd wat moeilijker. Door de stijgende rente verliest het aandeel aantrekkingskracht als een veilig alternatief voor obligaties. Het hoogspanningsnetbedrijf verloor vorige maand 12 procent. Beleggers straften de tegenvallende resultaten woensdag opnieuw af en stuurden het aandeel meer dan 6 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud