Winter in met 2 reactoren minder

De reactorgebouwen van de kerncentrale van Tihange. Rechts staat Tihange 2 - Foto Photo News

De geplande herstart van reactor Tihange 2 op 2 oktober kan niet doorgaan. In de reactor werden gelijkaardige problemen vastgesteld als in Doel 3. België gaat dus de winter in zonder de productie van twee kernreactoren.

Beide reactoren kampen met dezelfde problemen in de reactorkuip. Er zitten zogenaamde anomalieën in de 20 centimeter dikke stalen reactorwand: geplette waterstofgasbelletjes die mogelijke zouden kunnen uitgroeien tot scheurtjes.

Willy De Roovere, de topman van de nucleaire regulator FANC, waarschuwde eerder dat er in de kernreactor van Tihange 2 dezelfde problemen dreigen als in Doel 3. De stalen ringen waaruit de reactorkuip is opgebouwd werden in beide reactoren immers door dezelfde fabrikant gemaakt (het failliete RDM).

Na de eerste voorlopige onderzoeken, blijkt dat er effectief gelijkaardige problemen zijn. Op het eerste zicht zou de situatie in Tihange 2 wel minder erg zijn dan bij Doel 3. Dat heeft Electrabel woensdagavond aan het FANC meegedeeld. Het FANC bevestigt de informatie.

Bij Electrabel klinkt het dat de analyse onverminderd verder gaat. Details over het aantal en de locatie van de anomalieën bij Tihange 2 zijn er voorlopig nog niet. Bij Doel 3 werden er meer dan 8.000 anomalieën ontdekt door een nieuw ultrasoon meettoestel. Die anomalieën zien er volgens specialisten uit als filterdunne cornflakes-achtige structuren.

Vijfde  

De geplande heropstart van Tihange 2 op 2 oktober wordt uitgesteld. Dat betekent dat België de winter in zal gaan zonder de productie van 2 grote kernreactoren. Doel 3 en Tihange 2 zijn samen goed voor ruim 2.000 van de 6.000 megawatt aan nucleaire capaciteit in ons land. Samen leveren ze iets minder dan een vijfde van de Belgische stroomproductie. De vrees voor een koude winter zonder stroom komt hiermee opnieuw wat dichterbij.

Electrabel laat wel weten dat de bevoorrading van al haar Belgische klanten deze winter gegarandeerd is dankzij andere centrales in binnen - en buitenland.

Doel 3

De grootste Belgische stroomproducent werkt ondertussen ook aan een dossier om Doel 3 te kunnen heropstarten. Met dat dossier moet Electrabel kunnen aantonen dat de vele anomalieën in de reactorkuip geen gevaar vormen. Het dossier zou eind november aan het FANC overgemaakt worden. Dat betekent dat het FANC en de regering ten vroegste in december een beslissing zullen nemen over het al dan niet heropstarten van Doel 3.

Het FANC maakte donderdag bekend dat ULB-professor Pierre-Étienne Labeau het team van internationale experten zal voorzitten dat een onafhankelijke analyse moet uitvoeren van het reactorvat van Doel 3. Het team bestaat voorts uit specialisten uit Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Finland en Bulgarije. Er zal ook een deskundige van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie en/of van het Nuclear Energy Agency deelnemen.

Milquet

Minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, zette de zaken nog iets scherper: zij verklaarde donderdag dat de uiteindelijke beslissing om de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 eventueel opnieuw op te starten ten vroegste eind 2012 kan worden genomen. 

De minister benadrukte dat bij alle beslissingen de veiligheid van de bewoners de absolute prioriteit zal blijven. Met betrekking tot de twee stilgelegde reactoren is er op dit ogenblik geen enkel probleem, luidde het. De reactoren blijven stopgezet ezolang de volledige resultaten van het onderzoek niet zijn afgeleverde.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud