Woensdag nieuwe D-day voor Electrawinds

De biostoomcentrale van Electrawinds in Oostende waar de rechtszaak om draait (foto: Emy Elleboog) ©Emy Elleboog

Morgen, woensdag, is weer een belangrijke dag voor het voortbestaan van het noodlijdende groenestroombedrijf Electrawinds uit Oostende. Dan spreekt de rechtbank van koophandel zich opnieuw uit over de omstreden verkoop van onderdeel Biostoom, zo bleek dinsdag op de rechtbank.

Electrawinds zit in dermate slechte papieren dat de verkoop van Biostoom, een van de belangrijkste onderdelen van de groep, op tafel ligt. Er is een bod voor Biostoom van de Limburgse sectorgenoot Bionerga, maar Electrawinds-schuldeiser en -aandeelhouder Gimv probeert de verkoop tegen te houden.

Gimv trok vorige week, samen met onder meer het fonds DG Infra, naar de rechtbank van koophandel van Oostende met een eenzijdig verzoekschrift en bekwam dat de rechtbank niet alleen de verkoop van Biostoom maar ook van andere onderdelen blokkeerde en een dwangsom oplegde.

Dat was echter maar een tijdelijke beslissing in afwachting van een nieuwe uitspraak, na eerst alle partijen gehoord te hebben in een tegensprekelijk debat. Dat debat vond dinsdag plaats voor de rechtbank van koophandel. Die spreekt zich dus woensdag opnieuw uit over de zaak. Donderdag komt dan het verzoek van het bedrijf voor om bescherming te krijgen tegen zijn schuldeisers via een WCO-procedure, maar daar wordt niet meteen een uitspraak verwacht. De verkoop van Biostoom moet geld opleveren voor een doorstart onder de WCO-procedure. 

Tussenkomst

Opvallend was dinsdag dat niet alleen Gimv en Electrawinds aantraden voor de rechtbank. Bionerga en Electrawinds-grootaandeelhouder Winpar (van oprichter en CEO Luc Desender) stuurden eveneens hun advocaten naar de rechtbank. Zij traden op als vrijwillig tussenkomende partijen, wat erop zou kunnen wijzen dat ze zich niet zullen laten doen als de rechtbank de uitspraak van vorige week bevestigt. Mogelijk gaan ze dan in beroep.

Desender zelf was ook aanwezig, maar nam het woord niet. Aan De Tijd wou hij geen commentaar kwijt. 'Het is een belangrijke week voor Electrawinds', was het enige wat hij zei.

Gimv huurde een zwaargewicht in voor het Biostoom-dossier: Jan Peeters van Stibbe. Hij argumenteerde dinsdag dat Gimv als schuldeiser van Electrawinds de verkoop van Biostoom, 'nog snel snel voor de WCO-procedure, niet kan laten passeren'. Peeters hekelde ook dat Bionerga zo gebrand is op de overname van de huisvuilverbrander om 'een lening van 10 miljoen (via de Vlaamse Energieholding, red.) te recupereren, niet mee te doen met de schuldherschikking en geen cash in de vennootschap te laten'. 'Degene die eerst terugbetaald wordt bij een verkoop is de koper zelf.'

Opperengel Sickinghe

Terwijl Peeters schoot op Winpar, dat onder meer het reddingsplan van Gimv afwees, was Rik Crivits (Crivits & Persyn) namens Electrawinds scherp voor Gimv en het investeringsfonds Fortino van Duco Sickinghe (ex-Telenet). Hij zei dat Sickinghe afgeschilderd wordt als 'de opperengel Michaël' die Electrawinds komt redden, terwijl hij alleen tot doel heeft 'op korte termijn bijzonder veel geld te verdienen aan het dossier'

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud