Advertentie
Advertentie

Zeebrugge kandidaat overslag Noordpoolgas

©Reuters

De haven van Zeebrugge is kandidaat voor een groot contract voor de overslag van aardgas uit het Russische noordpoolgebied. Dat kan extra volumes opleveren voor de Fluxys-terminal.

De Zeebrugse haven is een van de kandidaten voor de doorvoer van aardgas uit het nieuwe Russische gasveld Jamal. Dat gigantische aardgasveld nabij het schiereiland Jamal in het Russische poolgebied zou vanaf 2017 in productie gaan. Omdat Jamal omgeven is door ijszeeën, moet wordt het gas vervoerd in speciale tankers met een ijsbrekerfunctie. Die zouden hun lading overladen in een Europese haven.

‘Zeebrugge is in de race’, verklaarde Philippe Sauquet, de directeur van de gasdivisie van het Franse oliereus Total aan Bloomberg. Dat is samen met het Russische Novatek en het Chinese CNPC aandeelhouder van Yamal, het consortium dat het gasveld ontwikkeld. Volgens de Fransman zijn er echter ook haven in Frankrijk en Spanje in de running voor het contract.

Eerder raakte al bekend dat het Franse Duinkerken in de running is. Dat is een terminal in aanbouw waar zowel Total als Fluxys in participeren. Andere terminals zoals die in het Britse Isle of Grain zijn al afgevallen.

Joachim Coens, de voorzitter van de Zeebrugse haven, denkt dat Zeebrugge met de Fluxys terminal goede troeven kan voorleggen. In de terminal van Fluxys, die twee aanlegsteigers telt, kan zowel gas worden opgeslagen in reservetanks als verpompt van het ene schip in het andere.

Vooral dat laatste is interessant voor Yamal LNG. om de Aziatische markt te bevoorraden kan gedurende enkel maanden in de zomer gebruik gemaakt worden van de zogenaamde Noordelijke Route, een scheepvaarttraject langs de Noordpool.

Het grootste deel van het jaar zullen de peperdure aardgasschepen (lng-tankers) via Europa moeten varen. De tankers van Yamal LNG zijn uitgerust met ijsbreekfuncties en kunnen door ijslagen tot 2,1 meter varen bij temperaturen tot -50 graden. Het plan is dat ze enkel tot in Europa zulen varen en hun lading daar zullen overpompen in klassieke lng-tankers voor transport richting Azië of Latijns-Amerika.

Het hele Yamal LNG-project is een gigantische investering van 27 miljard dollar (19,7 miljard euro). Het Vlaamse Jan De Nul voert de baggerwerken uit voor de exporthaven in Jamal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud