Zeebrugge wordt draaischijf voor Siberisch aardgas

Een aardgasleiding op het Yamal-schiereiland

De haven van Zeebrugge wordt een belangrijke draaischijf om Siberisch aardgas met ijsbrekers naar het Verre Oosten te verschepen, dankzij een 20-jarig contract van gasnetbeheerder Fluxys met het Russische Yamal.

De nieuwe Fluxys Belgium-CEO Pascal De Buck noemde het vorige maand nog één van zijn 'vijf grote werven': de LNG-terminal in Zeebrugge uitbouwen tot overslaghub voor aardgas uit de Siberische Noordpoolregio Yamal. 

Dat gas komt via gespecialiseerde ijsbrekerschepen uit het hoge noorden van Rusland en moet tijdens de winter ergens in Europa overgeslagen worden om op klassieke aardgasschepen naar de afnemers in het Verre Oosten gebracht te worden. Tijdens de Arctische winter is die overslag niet nodig, dan kan het aardgas met ijsbrekers rechtreeks over de Noordelijke IJszee naar Oost-Azië. Yamal, op het gelijknamige schiereiland aan de monding van de Ob bij de Kara Zee (zie kaartje), is één van de grootste LNG-projecten ter wereld.

Het schiereiland Yamal in Siberië. ©Mediafin/Mapbox/OpenStreetMaps

Fluxys Belgium heeft nu inderdaad het contract binnen: Yamal LNG sluit met Fluxys LNG een contract van 20 jaar om jaarlijks tot 8 miljoen ton LNG over te slaan in Zeebrugge. Yamal LNG is voor 60 procent in handen van het Russisch energiebedrijf Novatek, het Chinese CNPC en het Franse Total hebben elk 20 procent in handen.

'Dankzij dit langetermijncontract met een ambitieuze LNG-leverancier ruimen we baan voor een nieuwe aanzienlijke investeringen in de terminal', zegt De Buck. 'Met een overslagcapaciteit van 8 miljoen ton zal ook het scheepsverkeer voor de haven van Zeebrugge merkbaar toenemen'. Fluxys bouwt voor de overslagdiensten een vijfde opslagtank en bijkomende procesinstallaties. Een tweede aanlegsteiger is er al, waardoor het gas van het ene schip rechtstreeks op het andere kan geladen worden.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud