Grafiek van de dag

Zonne- en windenergie wordt goedkoper dan kolen en gas

©REUTERS

Nieuwe zonneparken en windmolens hebben een cruciaal kantelpunt bereikt. Doorgaans produceren ze stroom met lagere kosten dan de goedkoopste elektriciteitscentrales op kolen en gas.

Terwijl tien jaar geleden nog forse subsidies nodig waren om de concurrentie met fossiele elektriciteitsproducenten aan te kunnen, is hernieuwbare energie op veel plaatsen in de wereld uitgegroeid tot de goedkoopste manier om stroom te genereren. Het Internationaal agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) komt tot die conclusie op basis van zijn wereldwijde database van energieprojecten en contracten. Om te vergelijken tussen verschillende technologieën houdt het agentschap rekening met de totale kosten voor zowel de bouw, de uitbating als de afbraak van een installatie over de hele levensduur.

©Mediafin

Schaalvergroting en technologische vernieuwing leidden jaar na jaar tot kostenbesparingen. Het spectaculairst is de curve voor zonnepanelen. Tussen 2010 en 2019 daalden de kosten van industriële zonneparken met liefst 82 procent. In diezelfde periode werd de productie van windenergie op land 39 procent goedkoper en op zee 29 procent. Geconcentreerde zonnecentrales, die zonne-energie opvangen met spiegels, kenden een kostendaling van 47 procent.

Een belangrijke vraag voor de toekomst wordt of die kostendalingen ook doorzetten voor batterijen en andere grootschalige energieopslag. Hernieuwbare energie mag dan nog zo goedkoop worden, er is ook een alternatief nodig voor als het niet waait en er geen zon is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud