Advertentie
Advertentie

Zonne-energiebedrijf Elon Musk crasht

CEO Lyndon Rive (r) geïnterviewd door Melissa Lee op de Energy Summit begin oktober 2015 ©REUTERS

SolarCity gaat op de rem staan en zal volgend jaar 'maar' 40 procent groeien.

Solarcity  , opgericht door Elon Musk en twee van zijn neven, is gespecialiseerd in zonnepaneelinstallaties en brengt die aan de man met enkele spitsvondige lease- of huurvoorstellen. Het gaat de komende jaren ook batterijen van Tesla installeren bij gezinnen en bedrijven.

Het bedrijf trok in december 2012 naar de beurs en zette sindsdien jaarlijks een groei van 80 à 90 procent neer in geïnstalleerde stroomcapaciteit. De teller staat intussen op meer dan 1.000 megawatt capaciteit, wat overeenkomt met een kernreactor in Doel.

Over winst spreken we niet. In al die kwartalen sinds de beursgang sloot het bedrijf nog maar 2 keer met winst. Het voorbije kwartaal slikte het een verlies van 19 miljoen dollar. Tijd om het geweer van schouder te veranderen, vindt het management. Die gaat in de kosten snijden en volgend jaar de groei in installaties beperken tot 40 procent. De bedoeling is dat er geen cash meer uit de onderneming vloeit.

Maar dat is duidelijk niet wat beleggers wilden horen. Winst maken? Ben je gek? 'De transitie van groei naar waardecreatie zou wel eens een tijdje kunnen duren', zegt een analist. Solarcity vertienvoudigde in zijn eerste jaar op de beurs, maar de beurswaarde is sindsdien opnieuw teruggevallen van zo'n 7 miljard dollar naar 2,5 miljard dollar. Elon Musk is voorzitter en aandeelhouder van het bedrijf. 

Het waren zijn twee neven, Lyndon en Peter Rive, die met het idee op de proppen kwam. Lyndon groeide op in Zuid-Afrika maar wist een green card te bemachtigen wegens zijn kwaliteiten als onderwaterhockeyspeler

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud