Zonnepanelen leveren voor het eerst meer stroom dan kerncentrales

©Photo News

Op dit moment leveren de miljoenen zonnepanelen in ons land voor het eerst meer elektriciteit dan de kernreactoren. Een groot deel van het nucleaire park ligt immers in de lappenmand.

Uit schattingen van de hoogspanningsnetbeheerder Elia blijkt dat zonnepanelen vanaf 11.15 uur zo'n 1.545 megawatt aan stroom produceren, een cijfer dat in de loop van de dag nog wat zal stijgen. Dat is meer dan de 1.466 megawatt die de kerncentrales vandaag leveren.

De voorspelling en de productie van zonnepanelen in België. ©Elia System Operator

Dat zonne-energie kernenergie vandaag onttroont, heeft alles te maken met allerlei problemen in de kerncentrales van Electrabel. Deze ochtend viel reactor Tihange 3 plots uit. Electrabel is nog aan het achterhalen wat de oorzaak is.

Daardoor ligt de volledige site van Tihange nu stil. Reactor 1 is in onderhoud en reactor 2, waar duizenden haarscheurtjes in het stalen reactorvat zitten, ligt al sinds vorig jaar stil voor bijkomende veiligheidstesten.

Ook in Doel wordt niet veel geproduceerd. Reactor 1 werd in februari stilgelegd na het bereiken van de leeftijdlimiet van 40 jaar en reactor 3 ligt eveneens stil door de scheurtjes in het reactorvat.

De enige reactoren die draaien zijn dus de kleine reactor Doel 2 (433 megawatt) en reactor Doel 4 (1.033 megawatt).

Nevel

Ook de zonnepanelen leveren overigens iets minder op dan verwacht. Door nevel en wolken produceren ze iets minder dan gisteren was voorspeld. De zonnepanelen leveren nu ruim de helft van hun theoretische piekvermogen.

Zonnepanelen hebben in de eerste jaarhelft al een uitstekende productie neergezet. Dat komt omdat de maanden april en juni extra zonnig waren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud