Advertentie

Zonnepanelen op 60.000 sociale woningen

©BELGA

De Vlaamse huis­vestingsmaatschappijen willen bijna 60.000 sociale woningen voor­zien van zonnepanelen. Het gaat om een investering van 231 miljoen euro.

Dat schrijft De Standaard maandag. Huurders zullen tot 30 euro extra moeten betalen per maand, maar zouden dat geld terugverdienen dankzij een lagere elektriciteitsrekening.

64 van de 78 huisvestingsmaatschappijen hebben het project goedgekeurd. Ze hopen begin volgend jaar een eerste aanbesteding te lanceren voor de aankoop van zonnepanelen, zodat de plaatsing in de lente kan beginnen.

De bedoeling is in vier jaar zowat 40 procent van alle sociale woningen in Vlaanderen - samen goed voor zo'n 170.000 bewoners - te voorzien van zonnepanelen.

Daarvoor zijn bijna 650.000 zonnepanelen nodig. De CO2-besparing zou overeenkomen met een bos van 29 vierkante kilometer.

30
hogere huur
De huurprijs van de sociale woningen zou met 12 tot 30 euro per maand stijgen. Dat wordt echter gecompenseerd door een lagere stroomfactuur.

Voor de financiering kunnen de huisvestingsmaatschappijen gebruikmaken van het nieuwe steunsysteem van de Vlaamse overheid, waarbij in een ­tegemoetkoming wordt voorzien voor wie investeert in zonnepanelen. Daarnaast zullen huurders een bijkomende vergoeding moeten betalen - van 12 tot 30 euro per maand - bovenop het huurgeld. Die dient om de leningen bij de banken terug te betalen.

Maar volgens Björn Mallants, ­directeur van de Vereniging van Vlaamse huisvestingsmaatschappijen, zal die vergoeding volledig gecompenseerd worden omdat de huurders dankzij de zonnepanelen tot enkele honderden euro's per jaar zullen besparen op hun elektriciteitsfactuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud