Zonnige dag duwt stroomprijzen onder nul

©BELGA

Grote industriële bedrijven krijgen zondag geld toegestopt om meer stroom te verbruiken. Door een record aan zonne-energie is er een overschot en zijn de elektriciteitsprijzen negatief.

Op de Belgische groothandelsmarkt valt zondag geld te verdienen door meer stroom te verbruiken. Die omgekeerde wereld is het gevolg van een laag elektriciteitsverbruik, terwijl zonnepanelen en windmolens wel volop stroom in het net injecteren.

De negatieve stroomprijzen moeten vermijden dat er op hetzelfde moment meer stroom geproduceerd wordt dan we met zijn allen verbruiken. Energieproducenten worden door de negatieve prijzen aangemoedigd om productie-installaties stil te leggen terwijl grote verbruikers, zoals chemie-installaties en fabrieken, net geld toegestopt krijgen als ze extra stroom afnemen.

Record aan zonne-energie

De zonnige voorjaarsdag leidt tot een recordproductie aan zonne-energie. Hoogspanningsnetbeheerder Elia registreerde zondagmiddag een nooit geziene piek van 3 gigawatt aan zonnestroom, het equivalent van drie kerncentrales. Omdat er bovendien behoorlijk wat windenergie geproduceerd wordt en de kerncentrales draaien, is er meer stroom dan nodig.

Het fenomeen van negatieve stroomprijzen doet zich af en toe voor op zondagen wanneer er veel hernieuwbare energie is. Kerncentrales kunnen niet zomaar hun productie verminderen en als daar dan veel zonne- en windenergie bij komt ontstaat soms een overaanbod. Dat effect wordt nog versterkt omdat door de coronacrisis het elektriciteitsverbruik sterk gedaald is. Netbeheerder Elia registreerde eind maart door de lockdown een daling van het Belgische stroomverbruik met 16 procent. Op sommige momenten lag het elektriciteitsverbruik zelfs een kwart lager dan anders. Ook in de ons omringende landen is een gelijkaardige trend zichtbaar.

Koopjes

Deze periode met historisch lage stroomprijzen kan een interessant moment zijn om van energieleverancier te veranderen.

Gezinnen kunnen vandaag nog niet rechtstreeks profiteren van de lage stroomprijzen. Zolang er geen energiecontracten bestaan die met een digitale meter inspelen op de realtime prijsschommelingen kan een gewoon gezin geen geld verdienen door zijn wasmachine, broodrooster en strijkijzer aan te schakelen. De lage elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkt sijpelen wel onrechtstreeks door in de energiecontracten voor gezinnen. Door de coronacrisis en de historisch lage marktprijzen zijn er momenteel koopjes te doen. Het kan een interessant moment zijn om van energieleverancier te veranderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud