Zuid-Koreanen nemen zonnereus Q-Cells over

De Duitse zonnereus Q-Cells komt in Zuid-Koreaanse handen (Foto: Bloomberg).

Q-Cells, de Duitse marktleider in de productie van zonnecellen, komt in Zuid-Koreaanse handen. Dat meldde de Duitse zakenkrant Financial Times Deutschland vrijdag. De Duitse zonnereus zou onderdeel worden van het concern Hanwha.

Q-Cells zat al een tijd in slechte papieren omdat overheden wereldwijd massaal het mes zetten in hun subsidies voor de sector van de zonne-energie. Begin april legde de Duitse zonnecellenproducent de boeken neer. Sindsdien was het bedrijf op zoek naar een overnemer.

De redding blijkt uit het oosten te komen. Want volgens de Duitse zakenkrant FT Deutschland neemt het Zuid-Koreaanse concern Hanwha het bedrijf met hoofdzetel in Bitterfeld-Wolfen over.

'Vandaag nog zetten de twee partijen hun handtekening onder een contract', luidde het vrijdag. Behalve in Duitsland heeft Q-Cells ook nog een vestiging in Maleisië.

Medewerkers

Sinds de Duitse zonnecellenreus in april failliet ging, verlieten zowat 100 van de 1.250 medewerkers de Duitse vestiging van het bedrijf. Hanwha zou bereid zijn wereldwijd 1.200 van de 1.500 werknemers van Q-Cells in dienst te houden.

'In Bitterfeld blijft de fabriek grotendeels behouden. De Maleisische vestiging nemen de Zuid-Koreanen volledig over', vernam FT Deutschland. Hanwha is van plan zijn onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Bitterfeld onder te brengen. Ook het merk Q-Cells zou blijven bestaan.

Als alles volgens planning verloopt, ronden de twee partijen de verkoop in september, of ten laatste in oktober, af. Voor dat kan gebeuren, moeten de schuldeisers van Q-Cells op 29 augustus nog wel groen licht geven aan de deal. Ook de kartelautoriteiten moeten nog hun zegen geven.

Jaaromzet

Met een jaaromzet van 25 miljard euro is Hanwha een van de grootste bedrijven van Zuid-Korea. In 2010 namen de Zuid-Koreanen ook al een Chinees bedrijf actief in de sector van de zonne-energie over.

Q-Cells gold lange tijd als een van de rijzende sterren in de sector van de zonne-energie. In mei 2005 trok het bedrijf naar de beurs. Eind 2007 piekte het aandeel op net geen 81 euro, een verviervoudiging van de koers, om daarna spectaculair in elkaar te stuiken. Vlak voor de schorsing was het aandeel nog 0,17 euro waard.

In 2011 beleefden de Duitsers een rampjaar. Het voorlopige verlies was opgelopen tot 850 miljoen euro op een omzet van ruim 1 miljard euro. Daarmee lag het verlies ver boven het eigen vermogen van Q-Cells.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud