Advertentie

Zwitserland waarschuwt bedrijven voor stroomrantsoenering

Een halfgeleiderfabriek van ABB in Zwitserland. ©REUTERS

Doordat de aardgasvoorraden lager zijn dan gewoonlijk, dreigen er in Zwitserland stroomtekorten. Met beperkingen op het verbruik wil Zwitserland black-outs vermijden.

Zwitserland zet zich schrap om stroomonderbrekingen te vermijden. Wanneer tekorten dreigen, zullen in de eerste plaats gezinnen en faciliteiten als zwembaden gevraagd worden om hun elektriciteitsverbruik te verminderen. Maar ook de industrie zal inspanningen moeten doen, schrijft de Zwitserse NZZ am Sonntag.

-30%
Besparingen
Bedrijven moeten zich voorbereiden op mogelijke verminderingen van hun verbruik met 10 tot 30 procent.

Zo'n 30.000 bedrijven die meer dan 100.000 kilowattuur per jaar verbruiken, het equivalent van een dertigtal gezinnen, moeten zich voorbereiden op mogelijke verminderingen van hun verbruik met 10 tot 30 procent bij stroomschaarste.

De bedrijven krijgen daarover binnenkort een brief in de bus van Ostral, de sectororganisatie die energiecrisissen in Zwitserland moet aanpakken. 'Alle grote verbruikers zullen verplicht worden om een bepaalde hoeveelheid energie te besparen.'

Aardgas

De lage gasvoorraden in Europa zijn een gevolg van minder leveringen uit Rusland, een hoger verbruik door economische relance en het verkeerd inschatten van de situatie door gashandelaars. Omdat marktpartijen nu al enkele weken massaal gas aan het bijkopen zijn, zijn de prijzen voor levering van aardgas op korte termijn 4 tot 5 maal hoger dan normaal. De hoge gasprijzen hebben ook de elektriciteitsprijzen fors hoger getrokken.

In ons land hebben overheden nog geen maatregelen aangekondigd. Wel hebben een aantal industriële bedrijven vrijwillig de productie verminderd. Ze doen dat omdat het met de huidige torenhoge energieprijzen niet meer economisch rendabel is om te produceren. BASF en Yara verminderden in ons lande de ammoniakproductie voor meststoffen en Nyrstar schroefde de productie van zinksmelter in Balen terug. In andere Europese landen kwamen gelijkaardige maatregelen in deze en andere sectoren, zoals de staalsector.

China

In China kampen enkele regio's al maanden met stroomtekorten. Vooral het noordoosten, waar tal van exportsectoren geconcentreerd zitten, hebben daardoor te kampen met stroombeperkingen. Gezinnen moeten tijdens piekuren het gebruik van energievretende toestellen van airco tot microgolfovens mijden, maar ook stroomtekorten doen ook bedrijven stilvallen.

Specialisten waarschuwen dat torenhoge energieprijzen en bevoorradingsproblemen een domino-effecten kunnen veroorzaken in heel wat sectoren als de productie van grondstoffen en basismaterialen verstoort wordt. De toeleveringsketens van heel wat sectoren haperen nu al door chiptekorten, covidrestricties, personeelstekorten en verstoringen in de international handel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud