Advertentie

Amerikaans schaliegas naar België

Een installatie om schaliegas boven te halen in de Verenigde Staten ©IMAGEGLOBE

De Amerikaanse schaliegasrevolutie bereikt nu ook België. Amerikaans aardgas komt binnenkort per schip voor het eerst naar West-Europa en vormt er een nieuwe aardgasbron.

De komende jaren steken 26 grote aardgasschepen de Atlantische Oceaan over. Ze voeren vloeibaar gemaakt aardgas (lng) van een haven in de Golf van Mexico naar het Franse Duinkerke, waar op dit moment de laatste hand wordt gelegd aan een nieuwe gigantische gasinvoerterminal. Vanuit de terminal in Duinkerke, waar het Belgische Fluxys een belangrijke rol speelt, kan het gas worden vervoerd naar Franse verbruikers of buurlanden zoals België. De terminal in Duinkerke wordt immers rechtstreeks aangesloten op het Belgische gasnet.

De primeur voor het vervoeren van Amerikaans schaliegas naar Europa is voor het Franse energieconcern EDF. Die sloot een contract met Cheniere, het eerste energiebedrijf in de Verenigde Staten dat een exportlicentie kreeg voor schaliegas.

Cheniere is eigenaar van Sabine pass, een gigantische haventerminal voor lng in Louisiana. Daar zullen rond de jaarwisseling de eerste schepen met aardgas worden geladen. Daarmee treden de Verenigde Staten officieel tot het select clubje van lng-producerende landen dat nu wordt aangevoerd door landen als Qatar, Australië en Maleisië.

Exmar

Om het transport te regelen, heeft Cheniere met verschillende rederijen contracten afgesloten. Op papier zou ook het Belgische Exmar  daarin een rol kunnen spelen. Dat bevestigt ook CFO Miguel de Potter. 'Wij hebben zeker de schepen die voor dat transport geschikt zijn, maar op korte termijn zijn er geen vrij beschikbaar. Maar op langere termijn kunnen wij zeker een rol spelen in de export van schaliegas vanuit de VS.'

Dat de VS nu aardgas gaat exporteren is bijzonder opmerkelijk. Een decennium geleden ging iedereen er van uit dat het energiehongerige land de allergrootste importeur van aardgas zou worden er werden er tientallen aanvragen voor lng-importterminals ingediend.

De schaliegasrevolutie zette de wereld op zijn kop. Met de inzet van nieuwe technologie pompten de Amerikanen massaal aardgas op uit schaliegesteente, een energiebron die voordien niet rendabel te ontginnen was. De overproductie aan schaliegas zorgde dat de energieprijzen in de VS kelderden.

Cheniere en concurrenten bleven met ongebruikte importterminals zitten en beslisten om die om te bouwen to exportterminals. De export van schaliegas stootte op heel wat weerstand van grote Amerikaanse bedrijven, die de goedkope energiebron enkel voor binnnenlands gebruik wouden houden.

President Barack Obama besliste echter om een deel van het schaliegas te exporteren. Daarmee kunnen de Verenigde Staten een nog grotere rol spelen op het internationale toneel. ‘We verwachten dat we een grote speler worden en een grote impact zullen hebben. We zullen de wereldwijde lng-markt beïnvloeden’, verklaarde de Ernest Moniz, de Amerikaanse minister van Energie op een recente conferentie.

Moniz verwacht dat de VS nog dit decennium een lng-exporteur kan worden van het kaliber van Qatar, momenteel ‘s werelds grootste exporteur van vloeibaar aardgas per schip. Met andere woorden na de 26 schepen van Cheniere die tussen nu en 2018 worden geleverd, zullen nog Amerikaanse gasleveringen volgen. Zo kan de VS een onverwachte nieuwe leverancier van aardgas worden van Europa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud