Advertentie
Advertentie

Banken staan te springen voor offshorewind

Door de crisis verliep de financiering voor Belwind heel moeizaam. ©BELGA

Banken staat te trappelen om te investeren in Nobelwind. Het vierde windproject voor de Belgische kust hoopt deze herfst de financiering van zo’n 660 miljoen euro rond te hebben.

Terwijl de financiering van grote groenestroomprojecten na de kredietcrisis bijzonder moeilijk was, zijn commerciële banken nu wel geïnteresseerd in zulke projecten. ‘De voorbije weken hebben we informatiedossiers naar banken gestuurd en uit alle hoeken van de wereld ontvingen we al aanbiedingen voor een veelvoud van het gevraagde bedrag’, zegt Frank Coenen, de projectdirecteur van het offshorewindproject Nobelwind.

Dat is een totaal andere situatie dan toen Coenen de financiering van de twee vorige zeewindmolenparken moest regelen. ‘Belwind was in 2009, in volle bankencrisis. Gelukkig kon het gebrek aan geld bij commerciële banken opgevangen worden door de instap van de Europese Investeringsbank EIB.’ Ook de financiering van North-wind, afgesloten midden 2012, verliep moeizaam. ‘Door de Basel III-normen was er bij commerciële banken weinig appetijt om geld te investeren op lange termijn. Vijf banken brachten amper 160 miljoen euro aan op een totaal projectbedrag van 600 miljoen euro. We konden wel rekenen op de EIB en exportkredieten’, zegt Coenen.

De financiering van het 50 windmolens tellende park Nobelwind begint dus onder een beter gesternte. De voorbije maanden werden ook al voorakkoorden gesloten met belangrijke aannemers. De joint venture MHI Vestas levert de windturbines, DeepOcean legt de kabels tussen de windmolens en Bladt Industry en Semco Maritime bouwen het hoogspanningsstation. De effectieve bouw begint in de lente van 2016 en moet eind 2017 klaar zijn. Het park zal dan evenveel groene stroom leveren als het verbruik van 160.000 gezinnen.

De kabel van Northwind delen, levert een flinke besparing op.
Frank Coenen
projectdirecteur Nobelwind

Nobelwind is de nieuwe naam voor de tweede fase van de Belwind-concessie. De eerste fase van Belwind, 165 megawatt, draait al sinds eind 2010. De tweede fase werd in een aparte vennootschap gestopt met Parkwind (retailer Colruyt, de familie Colruyt en PMV), het Japanse Sumitomo Corporation en de Nederlandse coöperatie Meewind als aandeelhouders. Om de groene stroom aan land te brengen kan Nobelwind gebruikmaken van de kabel van Northwind, het derde windpark voor de Belgische kust. Northwind, dat ook Parkwind onder zijn aandeelhouders telt, legde een veel zwaardere kabel dan nodig voor zijn eigen park. ‘Die kabel delen, levert een flinke besparing op’, zegt Coenen.

De windturbines van Nobelwind zijn iets efficiënter dan die van Belwind. Ze leveren meer stroom en zijn goedkoper in onderhoud. Dat moet ook, legt Coenen uit, want Belwind kreeg 107 euro steun voor elke 1.000 kilowattuur die geproduceerd wordt, terwijl Nobelwind slechts 90 euro krijgt. ‘De ondersteuning volgt de vooruitgang die in de sector geboekt wordt’, zegt Coenen.

Met zijn vennootschap InControl, waarin ook de Deense windenergiepionier Preben Poulsen participeert, bereidt Coenen samen met Colruyt en andere partners ook de bouw van nog een vierde Belgische offshorepark voor: Northwester 2. ‘Daarvan willen we in de eerste helft van 2017 de financiering rond krijgen zodat de bouw eind 2018 afgerond kan worden’, zegt Coenen. ‘Daarnaast willen we voor Parkwind een pijplijn van nieuwe projecten opbouwen. We kijken vooral naar Nederland, Duitsland en Denemarken.’

©Mediafin


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud