DEME boekt groot windmolencontract

GeoSea gebruikt grote schepen om funderingen van windturbines te transporteren ©Foto DEME

De Belgische baggergroep DEME heeft via zijn offshoredochter GeoSea twee contracten geboekt voor offshore windmolenparken. Een in Duitsland en een in het Verenigd Koninkrijk. De contracten hebben een waarde van 200 miljoen euro.

GeoSea, de waterbouwspecialist van DEME, gaat voor het Zweedse Vattenfall, de tweede grootste operator van offshore windparken, funderingen bouwen voor 15 windturbines voor het windpark Kentish Flats Extension voor de kust van North Kent. Het gaat om een uitbreiding van het bestaande windmolenpark Kentish Flats Wind Farm.

GeoSea gaat daarna ook de turbines op zee installeren. Dat zal gebeuren met een van haar 'windmolenschepen'. Voor het transport van windmolenturbines bouwde GeoSea vorig jaar samen met de Duitse bouwgigant Hochtief een megaschip, de Innovation, dat tien windmolens in een stuk kan transporteren.

Voor het Deense Dong Energy, 's wereld grootste uitbater van offshore windparken, sleepte GeoSea een contract in de wacht voor de installatie van bijna 100 stalen funderingspalen voor het Gode Wind offshore windpark, 45 km voor de Duitse kust. GeoSea was in die regio al betrokken bij de bouw van de windparken Alpha Ventus en Borkum West. Ook hier zal GeoSea instaan voor het transport van de funderingen vanuit het Nederlandse Eemshaven. Beide werken starten in het voorjaar van 2015 en zullen, zo laat DEME weten in een mededeling, het orderboek van GeoSea met 200 miljoen euro doen stijgen.

GeoSea is een van de snelst groeiende dochters van de Belgische baggergroep DEME. Het bedrijf werd opgericht in 2005 en is gespecialiseerd in offshore waterbouwprojecten, windturbineparken, bouw van steigers en boringen. GeoSea topman topman Luc Vandenbulcke zei in maart dat zijn bedrijf dit jaar mikt op een omzet van 350 miljoen euro en volgend jaar op 400 miljoen.

DEME wordt binnenkort gecontroleerd door de Belgische investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren, via diens meerderheidsbelang in bouwgroep CFE. Tot dusver was DEME 50/50 in handen van AvH en CFE. Het proces loopt waarbij de controlestructuur wordt herschikt en vereenvoudigd.

DEME is een van de grootste baggeraars ter wereld en boekte vorig jaar een omzet van 1,9 miljard euro en een nettowinst van 89 miljoen. De groep sleepte in november een baggercontract van 625 miljoen euro in de wacht voor een landwinningsproject in Singapore, samen met de Singaporese groep Starhigh Asia Pacific. DEME's orderboek schommelt rond 3 miljard euro.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud