Delta werkt aan exit Indaver

De site van Indaver in Doel.

Het Nederlandse nutsbedrijf Delta maakt zich op om uit zijn Belgische dochter Indaver te stappen. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

Delta gaat gebukt onder schulden door verkeerd uitgedraaide investeringen in groene energie. Begin dit jaar huurde de Zeeuwse nutsgroep de zakenbank Morgan Stanley in om te evalueren of ze nog een zelfstandige toekomst heeft.

Volgens onze informatie heeft Delta zijn huiswerk quasi af en lijkt de piste van een verkoop van zijn Belgische afvaldochter Indaver zich steeds nadrukkelijker af te tekenen. Het proces zit nog in een heel pril stadium.

Drie pistes

Bij Delta zegt een woordvoerder dat de groep nog steeds bezig is met het uitwerken van toekomstscenario’s. ‘Er zijn drie pistes: zelfstandig doorgaan, een fusie onderzoeken of een geheel of gedeeltelijke verkoop. Voor de rest geven we geen commentaar. Het directiecomité, de raad van bestuur en een aandeelhouderscommissie werken daar samen aan’, zegt een woordvoerder van de Nederlandse groep.

Zijn Vlaamse collega bij Indaver blijft eveneens op de vlakte. ‘Dit is vooral een zaak van Delta (...) Er worden verschillende opties onderzocht, maar er is nog geen beslissing genomen over de richting die zal worden ingeslaan’, zegt hij. De woordvoerder bevestigt wel dat ‘er gebruik wordt gemaakt’ van adviseurs.

België's grootste

Delta bezit sinds zeven jaar zo’n 75 procent van Indaver. Dat is België’s grootste afvalverwerker. De rest van de aandelen zit in de handen van de Vlaamse overheid (16%) en zes industriële bedrijven (9%), die blijven instaan voor de Vlaamse verankering: BASF Antwerpen, Bayer, Borealis Polymers, Janssen Pharmaceutica, Solvay en Tessenderlo Chemie.

Indaver werd onder de vleugels van de Zeeuwse groep het vlaggenschip van haar milieudivisie en groeide, via de overname van het Duitse milieubedrijf SAV en de bouw van een verbrandingsoven in Meath (Ierland), uit tot een Europese speler. Indaver plant dezer dagen nog een bijkomende investering in Ierland.

Buit

Enkele maanden geleden greep de Vlaamse groep  naast een grote overname in Nederland. De Mechelse afvalverwerker  had zijn zinnen gezet op de huisvuilverbrander Attero, de voormalige milieudivisie van Essent. Maar de private-equitygroep Waterland - in ons land onder meer bekend als co-aandeelhoduer van Omega Pharma - haalde de buit binnen.

Indaver wou dankzij Attero (goed voor 325 miljoen euro omzet) uitgroeien tot een grote speler in de Benelux en had daarvoor het groen licht gekregen uit Zeeland. Indaver en zijn aandeelhouders sloten niet uit om de overname te financieren via een kapitaalverhoging en een financiële partij aan boord te hijsen.

Niet iedereen bij Delta onthaalde de interesse van Indaver op applaus. Maar het Zeeuwse nutsbedrijf steunde het bod van Indaver, omdat het er toen al van uitging dat een groter en sterker Indaver bij een eventuele uitstap meer waarde zou kunnen creëren.

Delta deed het resultaatsgewijs niet slecht vorig jaar. Het haalde een stabiele omzet (2,1 miljard euro), maar zag de bedrijfskasstroom (ebitda) terugvallen van 379 tot 301 miljoen. Het nettoresultaat kwam uit op 75 miljoen euro, tegenover 81 miljoen. Delta, nog steeds in publieke handen, ziet de komende vijf jaar pessimistisch in omdat het uitgaat van krimpende marges bij de productie van elektriciteit.

De financiële restultaten van Indaver over het boekjaar 2013 zijn nog niet bekendgemaakt. Het jaar ervoor boekte de Mechelse milieugroep een omzet van 527 miljoen euro en een operationale kasstroom (ebitda) van 102,5 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud