Dempen groenestroomput kan beginnen

©RV DOC

De Vlaamse energiewaakhond Vreg moet uitrekenen hoeveel honderden miljoenen euro's de netbeheerders Eandis en Infrax nog te goed hebben voor het uitdelen van steun aan zonnepanelen. Dat heeft een rechter beslist.

De wegen van het gerecht zijn ondoorgrondelijk. Na maanden van uitstel  kwam er dinsdagavond plots een uitspraak van het Brusselse hof van beroep in de zaak over de zogenaamde groenestroomput van meer dan een half miljard euro. Opmerkelijk want de rechtbank had eerst laten uitschijnen dat er pas in 2 september een uitspraak zou komen.

De rechtbank besliste gisterenavond dat de Vlaamse energieregulator Vreg de eindafrekening moet maken van achterstallige groenestroomsteun. De netbeheerders Eandis en Infrax moesten in de periode 2010-2013 massaal groenestroomcertificaten van zonnepanelen opkopen, maar konden die kosten onvoldoende doorrekenen in hun tarieven. Die groenestroomput hangt als een zwaard van Damocles boven de elektriciteitstarieven.

Omdat de vorige minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) de energieprijzen bevroor werd het probleem groter. Een jaar geleden werd dan ook nog eens de controle op de prijzen van de distributienetbeheerders overgeheveld van de federale Creg naar de Vlaamse Vreg.

Daardoor dreigde een juridische impasse omdat Creg en Vreg allebei zeiden dat ze niet bevoegd waren. Infrax stapte daarop naar de rechtbank. 'Onze vrees was dat er door gekibbel het probleem niet opgelost zou raken', klinkt het bij Infrax.

'We zijn blij dat er nu een oplossing is. Het hof vernietigt de weigering door de Creg om over de saldi van het verleden te beslissen, en zegt dat het nu aan de Vreg is om daarover te beslissen', zegt Jos Liebens, de woordvoerder van Infrax.

De Creg moet van de rechter alle informatie en dossiers over de zaak overmaken aan de Vreg. Bij de Vreg wil men nog geen commentaar geven op de zaak. 'We hebben het arrest nog niet gekregen', klinkt het. De Creg is het arrest nog aan het bestuderen.

Als de Vreg de exacte omvang van de groenestroomput heeft vastgesteld, kan eindelijk begonnen worden met het wegwerken ervan. Dat zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een flinke verhoging van de distributienettarieven, een belangrijk onderdeel van de totale stroomfactuur van gezinnen en kmo's.

Bij Infrax wordt de groenestroomput op zo'n 320 miljoen euro begroot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content