Advertentie

Duitse motor houdt Elia op koers

De overname van 50Hertz in Duitsland - hier CEO Boris Schucht (r.) eind 2012 met kanselier Angela Merkel - is een schot in de roos voor Elia. ©REUTERS

De netbeheerder legde over het eerste halfjaar een verrassend sterk resultaat neer, vooral door een 'onderliggende' winststijging van 20 procent bij de Duitse dochter 50Hertz.

Bij Elia vergeet je best alles wat je over beursgenoteerde bedrijven denkt te weten. Zo is de nettowinst totaal niet afhankelijk van de conjunctuurgrillen, wél van de winst die de netbeheerder van de toezichthouders 'mag' boeken.

Dat geldt zeker voor Duitsland. Daar moet het stroomnet in snel tempo aangepast worden aan de 'Energiewende' die kanselier Merkel in het voorjaar van 2011 op gang zette. In plaats van enkele grote stroomleveranciers, moet er een fijnmazig net uitgebouwd worden dat de vele producenten van wind- en zonne-energie op de klanten aansluit. En dus mogen netbeheerders meer winst boeken naarmate ze meer investeren, terwijl forse investeringen bij 'gewone' bedrijven op korte termijn op het onderste lijntje wegen.

Hoe zeer de overname van 50Hertz in 2010 een schot in de roos was, leert ook het jongste halfjaarrapport. De 60 procent van Elia in de Duitse netbeheerder leverde met 54,8 miljoen euro opnieuw bijna 60 procent van de groepswinst aan. De nettowinst daalt weliswaar met 8 procent, maar dat is vooral omdat 50Hertz in 2014 een forse eenmalige meerwaarde boekte. Gezuiverd voor die 'one-off', steeg de bedrijfswinst met een vijfde.

De Belgische dochter Elia Transmission krikte de nettowinst een tiende op, tot 38,1 miljoen euro. Dit ondanks de fors lagere langetermijnrente, die de winst die de Belgische netbeheerder mag boeken onder druk zet. Maar dankzij diezelfde lage rente kon Elia schulden die op de vervaldag kwamen, tegen een fors lagere rente herfinancieren. En daardoor zakten de rentelasten van Elia Transmission met bijna een vijfde naar 44,5 miljoen euro.

De groepswinst kwam zo een bescheiden 2 procent lager uit, op 93 miljoen euro. Vooruitzichten geeft Elia niet, maar winst en dividend lijken de komende jaren verzekerd: de groep kondigde eerder al aan met een fors investeringsprogramma van 9 miljard in Duitsland voor een lange periode van organische groei te staan. Nieuwe overnames lijken onder de nieuwe CEO Chris Peeters minder op de radar te staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud