Advertentie
Advertentie

EDF Luminus brengt 37 procent naar beurs

Topman Grégoire Dallemagne belooft volgend jaar een dividend van 35 miljoen euro. ©Dieter Telemans

EDF Luminus heeft woensdagmorgen de intentie bekendgemaakt om naar de beurs te gaan. De beursgang van de tweede stroomproducent van ons land is gepland voor eind dit jaar.

De beursgang op Euronext Brussel kan al in november een feit zijn. Details over de prijs zijn er nog niet en de prospectus is nog niet klaar. De lancering wordt over enkele weken verwacht.

De lang verwachte beursgang komt er niet omdat EDF Luminus geld nodig heeft om zijn investeringen te financieren. Wel omdat de minderheidsaandeelhouders, die samen 37,7 procent van de aandelen hebben (Vlaamse en Waalse gemeentelijke aandeelhouders en de verzekeringsmaatschappij Ethias), begin dit jaar te kennen gaven dat ze wilden cashen.

We plannen nog overnames van servicebedrijven.
Grégoire Dallemagne
ceo EDF Luminus

Het Franse moederbedrijf EDF, dat de resterende 62,3 procent bezit, was niet bereid om het belang van 37,7 procent - dat in 2014 werd gewaardeerd op 539 miljoen euro - te kopen. Beide partijen kwamen dan maar overeen om het naar de beurs te brengen.

In een persbericht legt EDF Luminus uit dat de beursgang zal bestaan uit een openbaar bod voor particuliere beleggers en een private plaatsing bij institutionele beleggers. Bovenop de 37,7 procent die de minderheidsaandeelhouders verkopen, wordt wel nog een overtoewijzingsoptie - een green shoe in het jargon - van maximum 15 procent voorzien. Het gaat hier om 15 procent van de 37,7 procent wel te verstaan. Als die wordt uitgeoefend, zal EDF België daarvoor aandelen verkopen.

Investeringsplannen

Hernieuwbare energie en diensten. Daar focussen we op, zegt Grégoire Dallemagne, de CEO van EDF Luminus. ‘Met kernenergie is nog amper geld te verdienen.’ Hij geeft het zonder verpinken toe: ‘Zonder de vraag van de minderheidsaandeelhouders waren we niet naar de beurs getrokken. We hebben het geld niet nodig om te investeren. We hebben een solide balans. Maar de beursgang creëert wel opportuniteiten en een grotere visibiliteit.’

Eind vorig jaar had EDF Luminus een netto kaspositie van 371 miljoen euro, weliswaar dankzij het goede weer. In ‘normale omstandigheden’ is het 100 miljoen euro minder. De afgelopen twee jaar werden de kosten met 20 procent verminderd. Tussen nu en 2018 zijn 600 miljoen investeringen gepland.

‘De hoofdmoot gaat naar windenergieparken op land en naar energiediensten’, zegt Dallemagne. Volgens hem schommelen de rendementen daar rond 7 procent. ‘Dat is meer dan op de verkoop van elektriciteit. In drie jaar tijd hebben we onze windenergiecapaciteit verdubbeld tot 200 megawatt (MW). Tegen 2018 willen we op 400 zitten. Er zit nog 200 MW in de pijplijn. In 2015 investeren we nog eens 55 MW.’

We hebben de beursgang niet nodig om onze geplande investeringen te financieren.
Grégoire Dallemagne
EDF Luminus

EDF Luminus kocht de afgelopen twee jaar drie servicebedrijven. Het Gentse Rami is een netwerk van herstellers van verwarmingsketels dat dringende herstellingen uitvoert voor de ondertussen 1,8 miljoen klanten van EDF Luminus. Het Waalse Dauvister is actief in de installatie van verwarming en sanitair. ATS uit Merelbeke focust op de installatie van elektrotechnische diensten voor de industrie en de overheid. Dat gaat van verwarmings- en koelsystemen tot branddetectie en noodgeneratoren. Het heeft 4.000 bedrijven in portefeuille.

Dallemagne: ‘We plannen de volgende jaren nog overnames. Het potentieel om onze klanten energie-efficiënte diensten aan te bieden is enorm: relighting, airco, efficiënte verwarming. We kunnen er nog jaren op voortbouwen. Bij onze klanten beheren we circa 300 MW aan generatoren. Die capaciteit kunnen we op het net zetten indien nodig.’

Wordt EDF Luminus een groei- of een dividendaandeel? Dallemagne: ‘We betalen begin volgend jaar 35 miljoen euro aan dividenden uit. Dat voeren we de volgende jaren lichtjes op. Op basis van onze vrije kasstroom. We voorzien ook in een lichte jaarlijkse groei van onze operationele cashflow’.

Concrete plannen om andere stroomproducenten over te nemen, zijn er niet. ‘Maar we gaan wel elk overnamedossier bekijken. We boekten in de eerste helft van dit jaar 46.000 nieuwe klanten en zitten dicht bij 2 miljoen. Een must is het dus niet.’

Tweede stroomproducent van ons land met een marktaandeel van 10 procent.

 

  • Ebitda: 90 miljoen euro.
  • Nettowinst: 10 miljoen euro.
  • Aantal werknemers: 1.500 van wie 650 bij de servicebedrijven.
  • Aantal klanten: 1,8 miljoen.
  • Aandeelhouders: EDF (62,3%) Publilec, Socofe, VEH, Ethias, Publilum, Nethys (37,7 %)

 

Beursgang nog voor eind dit jaar. De minderheidsaandeelhouders verkopen hun 37,7 procent. Daarnaast is er een overtoewijzingsoptie van maximum 15 procent voorzien.

Alle info op www.edfluminus-ipo.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud