Electrabel moet 1,6 miljard meer opzijzetten

De kerncentrale van Doel ©BELGAIMAGE

De energiegroep Electrabel zou de komende twee jaar 1,6 miljard meer moeten betalen voor het zogenaamde nucleair passief, het fonds dat de ontmanteling van de kerncentrales moet financieren.

Dat schrijft De Standaard. Om de drie jaar herberekent de Commissie voor nucleaire voorzieningen de factuur die de uitbaters van kerncentrales Electrabel, dochter van het Franse Engie, en EDF moeten betalen om de toekomstige ontmanteling van kerncentrales tegen 2025 en de langdurige opslag van nucleair afval te financieren.

De Commissie is bij de berekening van de opbouw van de reserves uitgegaan van een veel lagere rentestand dan die van de voorbije drie jaar. Daarbij werd een geleidelijke daling van de rente van 4,8 procent eind vorig jaar naar 3,85 volgend jaar en 3,5 procent tegen 2018 ingecalculeerd.

Hoe lager de rente, hoe lager de inkomsten uit het nucleair passief en hoe meer de uitbaters van de kerncentrales moeten storten om het geldpotje te spekken dat zal worden gebruikt voor de sluiting van de kerncentrales.

De reserves voor het nucleair passief bedragen 8 miljard euro. Eind dit jaar moeten we aan 9,2 miljard komen.
Geetha Keyaert
woordvoerster Electrabel

Woordvoerster Geetha Keyaert van Electrabel wil het extra bedrag van 1,6 miljard euro dat zal moeten gestort worden voor de komende twee jaar niet bevestigen, maar ze geeft toe dat het ergens in de buurt komt. 'Eind 2015 stond de teller van de reserves voor het dekken van het nucleair passief op 8 miljard euro. Eind dit jaar moeten we aan 9,2 miljard komen'.

De uitbaters van de kerncentrales betaalden de afgelopen jaren gemiddeld 300 à 400 miljoen euro per jaar. Dat bedrag gaat nu dus, door de dalende rente, met ongeveer 800 miljoen euro de hoogte in. Of minstens 1,6 miljard voor de volgende twee jaar.

Het gros van die storting - meer dan 90 procent - moet van Electrabel komen omdat het de eigenaar is van het grootste deel van het nucleaire park. Electrabel heeft een belang van 100 procent in Doel 1 en 2 en 90 procent in Doel 3 en 4 en Tihange 2 en 3. In Tihange 1 heeft het een belang van 50 procent. De rest is in handen van EDF Luminus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content