Electrabel-werknemers geschorst na incidenten in kerncentrale

De kernreactor in Tihange. ©AFP

Na een reeks van 'opeenvolgende veiligheidsincidenten' grijpt de nucleaire waakhond FANC zwaar in bij de kerncentrale van Tihange. Operator Electrabel, dat de incidenten zelf meldde, moet door het stof: vier werknemers zijn geschorst en de hele veiligheidscultuur moet op de schop.

In de loop van de maand juli stelde Electrabel, de uitbater van de kerncentrales in Doel en Tihange, een reeks incidenten vast in de reactor van Tihange. Volgens Electrabel ging het om 'administratieve overschrijdingen van de technische specificaties'. Dat zijn de regels die de exploitant van een centrale moet volgen bij het onderhoud van de centrale. Volgens het FANC, de nucleaire waakhond in ons land die waakt over de uitvoering van de regels, ging het 'om een vijf à tiental vermijdbare fouten in de laatste zes weken'. 

'Het zijn geen zaken die een kernongeval veroorzaken, maar ze zijn bedoeld om het risico te beperken als iets fout gaat. We willen Electrabel een krachtig signaal geven zodat het zich herpakt', klinkt het bij het FANC.

Een van de incidenten ging om een isolatieklep. Na een test was het volgens het FANC niet duidelijk of de klep open of dicht was, omdat dat niet in het logboek stond. 'In normale omstandigheden maakt het niet uit of zo'n klep open of dicht is, maar als er in de centrale een ongeval gebeurt, dan moet ze dicht zijn om de verspreiding van de radioactiviteit tegen te gaan', aldus FANC-woordvoerster Nele Scheerlinck. Electrabel wijst erop dat de klep altijd gesloten was, maar dat dat niet binnen de vereiste tijdslimiet is geverifieerd. 

Veiligheidscultuur 

Het FANC grijpt nu stevig in bij de centrale van Tihange. Vier werknemers zijn hun 'bedrijfslicentie' kwijt, dat hen toelaat om de centrale te besturen. Ze moeten opnieuw een opleiding volgen en examens afleggen. Electrabel moet ook zijn veiligheidscultuur herorganiseren. Tot nu toe was een opleidingsprogramma over de technische specificaties ingebed in de bredere opleiding voor het behalen van een bedrijfslicentie. De operator richt nu een apart programma in dat de kennis over de technische specificaties moet versterken. Electrabel heeft ook een actieplan ingediend, dat intussen door het FANC werd goedgekeurd. 

'Veiligheid is voor ons een topprioriteit. We hebben het incident zelf gemeld en accepteren de maatregelen', aldus Geetha Keyaert van Electrabel. 'We gaan nauw samenwerken met het FANC en onze volledige medewerking aan het proces verlenen.'

Toch dreigt nog een juridisch staartje voor Electrabel. De inspecteurs van het FANC hebben een proces-verbaal opgesteld en dat overgemaakt aan het parket van Hoei. Daar zal men moeten uitmaken of men tot strafrechterlijke vervolging overgaat. Gebeurt dat niet, dan overweegt het FANC een administratieve boete van enkele duizenden euro's. 'Als de situatie niet betert, kunnen we  beslissen de centrale stil te leggen tot er beterschap is', aldus Scheerlinck. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud