Advertentie

Fluxys koopt Zweeds gasnet van Wallenbergs

Walter Peeraer, de CEO van Fluxys ©Sofie Van Hoof

Gasnetbeheerder Fluxys neemt met het Spaanse Enagás de Zweedse sectorgenoot Swedegas over. De beheerder van het Zweedse gasnet was in handen van het investeringsfonds EQT Infrastructure.

Fluxys - niet te verwarren met de beursgenoteerde dochter Fluxys Belgium - doet met zijn Spaanse evenknie Enagás een verrassende overname: het koopt de Zweedse gasnetbeheerder Swedegas. Die is naast de eigenaar van 620 kilometer gaspijpleidingen in het zuiden en westen van Zweden ook uitbater van een ondergrondse gasopslagsite en heeft plannen voor een kleine LNG-terminal in Göteborg.

Over de overname worden geen concrete cijfers gegeven. Fluxys stelt enkel dat het, net als Enagás, 100 miljoen euro eigen kapitaal in de transactie steekt. Daarnaast werd beroep gedaan op 'competitieve schuldfinanciering', klinkt het in een persbericht.

De vorige buitenlandse overnames van Fluxys, in Duitsland en Zwitserland en projecten in Frankrijk tot de Balkan hadden een gemeenschappelijke rode draad: het ging telkens om infrastructuur voor de doorvoer van aardgas die ook aardgasstromen naar België kunnen genereren.

De overname van Swedegas past niet in dit plaatje omdat het Zweedse net geen doorvoerfunctie en enkel gericht is op consumptie in eigen land.  'De overname voldoet toch aan onze criteria', zegt Fluxys-woordvoerder Rudy Van Beurden. 'Het gaat om een activiteit die we goed kennen, een gezonde business in een markt met een stabiel kader. We kunnen met onze partner Enagás extra waarde bijbrengen en synergievoordelen realiseren.' Hij benadrukt dat de overname ook voldoet aan de rendementseisen van het bedrijf. 

Van Beurden wijst vooral op mogelijkheden van LNG (vloeibaar aardgas) en innovatieve zaken als biogas die complementair zijn met de activiteiten van Fluxys. 'De Scandinavische landen spelen een belangrijke rol in het gebruik van LNG in de scheepvaart. Fluxys is ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe markten voor LNG. Dit kan de competitieve positie van de LNG-terminal in Zeebrugge verbeteren', zegt Van Beurden.

Toen het bedrijf midden 2013 in de etalage werd gezet, raamden sectorkenners dat de verkoop tot 500 miljoen euro kon opleveren voor eigenaar EQT Infrastructure, een infrastructuurfonds van de Zweedse miljardairsfamilie Wallenberg.

De overname past in de 'internationale groeistrategie' van Fluxys. Fluxys wordt gecontroleerd door de gemeentelijke holding Publigas. Het Canadese pensioenfonds 'la Caisse' uit Québec en de federale FPIM hebben minderheidsbelangen.

Het verbruik van aardgas staat in Zweden nog in de kinderschoenen. Amper 37.000 gezinnen verbruiker er aardgas. Ter vergelijking, de Belgische gasimport ligt ruim 15 keer hoger dan in Zweden, dat zijn aardgas uit Noorwegen haalt via een verbinding met Denemarken.

In Zweden lopen wel plannen om vloeibaar aardgas te gebruiken als transportbrandstof en er zijn projecten om elektriciteit uit windturbines om te zetten naar aardgas.

Swedegas is naar eigen zeggen goed voor een netto-omzet van 400 miljoen Zweedse kronen (ruim 43 miljoen euro) en telt een veertigtal werknemers.

Het gasnet van Swedegas in het zuiden en westen van Zweden. Het is verbonden met het Deense gasnet. (Bron: GIE & Entsog)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud