Gemeenten gekant tegen beursgang EDF Luminus

©Emy Elleboog

Franse energiereus EDF drukt beursintroductie tegen zin van de Belgische aandeelhouders door. 'We voelen ons bekocht.'

De stroomleverancier EDF Luminus maakt zich klaar voor een introductie op de beurs van Brussel. De raad van bestuur van het bedrijf heeft daarvoor het licht op groen gezet. Het is nog maar de vraag of de beursgang er echt komt. Want die is allerminst naar de zin van de Belgische gemeenten. Die bezitten via allerlei holdings een minderheidsbelang van 36,5 procent in EDF Luminus, een dochter van de Franse kernenergiegroep EDF. EDF Luminus is het nummer twee op de Belgische markt, na Electrabel (Engie).

De gemeenten hadden eerder al aangegeven dat ze hun belang in het bedrijf willen afbouwen. Ze verkozen een verkoop van hun belang aan EDF, maar dat hield de boot af. Na een maandenlang pokerspel kwam de piste van een beursintroductie in beeld.

De raad van bestuur van het bedrijf, waarin de vertegenwoordigers van EDF de meerderheid hebben, koos woensdag voor een beursgang. Nog voor eind dit jaar zou die een feit zijn.

De vergadering verliep bijzonder conflictueus. Op het einde kwam het tot een stemming waarbij de EDF-bestuurders frontaal tegenover de Belgen kwamen te staan.

‘We voelen ons bekocht’, zegt Ludo Kelchtermans, de CEO van NUHMA, dat hoofdaandeelhouder is van Publilum, een gemeentelijke holding die 5,3 procent van EDF Luminus bezit. ‘Een beursgang is tegen de geest van de gemaakte overeenkomst toen EDF in 2009 de hoofdaandeelhouder werd. De beurspiste was toen een theoretische passage om te vermijden dat een uitstap van een aandeelhouder als schuld op de balans zou komen. Maar een gegeven woord van de Fransen is blijkbaar weinig waard.’

Publilum is alvast niet van plan het hierbij te laten. ‘We overwegen om naar de rechtbank te stappen’, zegt Kelchtermans. ‘Als bestuurder dien je te handelen in het belang van de vennootschap. De beursgang is dat niet, zeker niet op een moment dat alle knipperlichten voor de energiesector op oranje of rood staan. De bestuurders hebben gewoon de orders uitgevoerd van het Franse moederbedrijf.’

Volgens onze informatie is Publilum niet de enige gemeentelijke holding die gerechtelijke stappen overweegt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud