Huts stapt in energie

Fernand Huts ©Frank Toussaint

Ondernemer Fernand Huts van Katoen Natie duikt plots op als grote aandeelhouder van hoogspanningsnetbeheerder Elia. Katoen Natie, recent bekroond tot Onderneming van het Jaar, kocht buiten beurs een pakket Elia-aandelen waardoor het boven de meldingsdrempel van 5 procent uitkomt.

Daarmee is Katoen Natie de grootste privé-aandeelhouder van Elia, dat voor ruim de helft in handen is van de gemeentelijke holding Publi-T en gelieerde intercommunales. Over de precieze participatie en de toekomstige intenties van het logistieke bedrijf bij Elia, laat Huts niet in zijn kaarten kijken. ‘Ik wil de balans van Katoen Natie versterken’, klinkt het in een gesprek met De Tijd.

‘We vinden dat Elia een stabiel en goed geleid bedrijf is met technologie en diensten die in de rest van de wereld gevraagd worden’, motiveert Huts zijn instap. Hij ziet veel mogelijkheden voor Elia om internationaal door te groeien. Het past in ons denken om van Katoen Natie een ingenieurs- en technologie gedreven bedrijf te maken.

Fernand Huts ©Saskia Vanderstichele

Maar Elia staat voor een belangrijke tweesprong, vindt de voorzitter van Katoen Natie. ‘Er moet een keuze gemaakt worden:  ofwel blijft Elia in het strakke keurslijf van beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, ofwel kan Elia uitgroeien tot een speler met een internationale dimensie.’ Volgens Huts kan Elia een ‘nieuwe industriële parel’ worden voor België dat eerdere parels als ‘staal, textiel en automobiel al teloor zag gaan’.

De Antwerpse ondernemer hoopt alvast dat de aandeelhouders kiezen voor internationalisering en de creatie van meerwaarde dan voor een status-quo met een focus op het dividend. Hij heeft naar eigen zeggen echter geen enkele zekerheid dat dit scenario  zal worden gekozen: ‘Ik heb geen glazen bol’. 

‘De sleutel ligt in de handen van de politiek, want de gemeenten zijn de grootste aandeelhouders. Zij zullen vroeg of laat een beslissing moeten nemen, want Elia heeft blijvend kapitaal nodig voor investeringen. De vraag  is: moeten de gemeenten de autostrade van de elektriciteit financieren?’

De vraag is: moeten de gemeenten de autostrade van de elektriciteit financieren?
Fernand Huts

Huts, die zich eerder profileerde als luis in de pels van het Antwerpse havenbedrijf, zal zich niet opstellen als activistische aandeelhouder bij Elia. ‘Wij zijn geen ruziemakers’, klinkt het. Hij eist ook geen bestuurszitje op. ‘Maar als Elia vindt dat Katoen Natie een meerwaarde kan bieden, zullen we de meest geschikte persoon afvaardigen. En dat zal zeker niet Fernand Huts zijn’, voegt hij er aan toe.

De investering, aan de huidige koers goed voor ruim 120 miljoen euro, is de eerste grote investering van Katoen Natie buiten de logistieke sector en de aanverwante engineeringactiviteiten. Wel investeerde Katoen Natie de voorbije jaren massaal in zonnepanelen en windmolens om stroom te voorzien aan zijn logistieke sites.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud