Kernafval stapelt zich op in Doel en Tihange

©Hollandse Hoogte

Electrabel, de uitbater van de kerncentrales Tihange en Doel is zijn goedkeuring kwijt voor het verwerken, verpakken en verwijderen van het radioactief afval.

Electrabel beschikt sinds december 2015 niet meer over een goedkeuring voor de verwerking, verpakking en verwijdering van radioactief afval van NIRAS, het publiek orgaan dat instaat voor het beheer van radioactief afval en verrijkte splijtstoffen. Dat schrijft L'Echo vrijdag.

Zonder deze goedkeuring wordt het nucleair afval opgeslagen op de nucleaire sites zelf, en vertrekt het niet langer naar BelgoProcess, de industriƫle dochteronderneming van NIRAS in Dessel.

Beperkte opslagcapaciteit

Volgens Electrabel werd de erkenning voor de verwerking van radioactief afval opgeschort naar aanleiding van een audit van NIRAS over de verwerkingsprocessen van het radioactief afval op de site van Doel en Tihange.

De opschorting geldt 'tot we aan de verwachtingen van NIRAS kunnen voldoen inzake de toestellen en berekeningsmethodes die gebruikt worden voor de karakterisering van radioactief afval', aldus Engie Electrabel vrijdagochtend.

De audit zal nog enkele maanden duren. Maar de situatie mag niet te lang meer voortduren aangezien de opslagcapaciteit op de sites van de kerncentrales beperkt is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect