'Levensduurverlenging Doel 1 en 2 was niet nodig'

De kerncentrale van Doel ©ANP XTRA

De levensduurverlenging van de oudste kernreactoren Doel 1 en 2 was geen absolute noodzaak om de stroombevoorrading de volgende winter te garanderen, blijkt uit een studie. Energieminister Marie-Christine Marghem zegt dat de verlenging nodig was voor de lange termijn.

Toen premier Charles Michel (MR) dinsdag een akkoord bekendmaakte met Electrabel-eigenaar Engie over het tien jaar langer openhouden van Doel 1 en 2 klonk het dat dat nodig was om de bevoorradingszekerheid te garanderen. 

Premier Charles Michel en Gérard Mestrallet van energiereus Engie bezegelden deze week een nieuw nucleair akkoord. ©Photo News

Maar uit een studie van de hoogspanningsnetbeheerder Elia over de winter 2016-2017 blijkt dat die levensduurverlenging niet strikt noodzakelijk is. Dat komt omdat de centrales Doel 3 en Tihange 2 opnieuw kunnen draaien. Die zogenaamde scheurtjescentrales kregen vorige maand groen licht en leveren nog deze maand opnieuw stroom.

Door de herstart van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 is er in de winter 2016-2017 zelfs geen strategische reserve nodig om hoge pieken in het stroomverbruik in de winter aan te kunnen. 

In het scenario waarbij Doel 3 en Tihange 2 open blijven, maar Doel 1 & 2 sluiten, is er geen nood meer aan strategische reserve om winterse pieken in het stroomverbruik aan te kunnen. ©Elia

Volgens Elia schept de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 geen extra bevoorradingszekerheid. Als Doel 1 en 2 open zijn, is er immers minder importcapaciteit uit Nederland beschikbaar. De productie in België is dan wel hoger, maar de import uit Nederland daalt met dezelfde hoeveelheid omdat de capaciteit op de hoogspanningslijn ten noorden van Antwerpen beperkt is.

Marghem

Minister van Energie Marie-Christine Marghem ©Photo News

Deze studie zal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) ongetwijfeld lastige vragen opleveren in de Kamer. Elia leverde de studie immers al af op haar kabinet op 13 november.  Sp.a-boegbeeld Johan Vande Lanotte merkte gisteren al op dat de regering die studie vorige week al had ontvangen. 

De coalitiepartners CD&V en Open VLD stonden sowieso niet te springen voor de levensduurverlenging. Zij zagen dat vooral als een noodscenario voor als de bevoorradingszekerheid gevaar liep door de permanente sluiting van de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2.

Maar Marghem repliceert dat de studie van Elia slechts betrekking heeft op één jaar. 'De omvang van de studie is dus niet de bevoorradingszekerheid op de lange termijn.'

De minister zegt dat de regering ook tegemoet wil komen aan de 'vermindering van de invoercapaciteit van elektriciteit, met name uit Nederland voor de komende jaren.'

Door de centrales langer op te houden is er een grotere marge om de energietransitie op een serene manier voor te bereiden, zegt de minister.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud