Advertentie

Oudste kerncentrale van Frankrijk stap dichter bij sluiting

De kerncentrale in Fessenheim ©AFP

De kerncentrale in Fessenheim is jonger dan die van Doel 1 en 2, maar gaat mogelijk zeven jaar eerder dicht.

Fessenheim, de oudste kerncentrale van Frankrijk, is actief sinds 1977 en daarmee twee jaar jonger dan de oudste kerncentrales (Doel 1 en 2) en Tihange 1 (uit 1975). Terwijl die Belgische kernreactoren nog tot 2025 mogen draaien, komt een sluiting van Fessenheim in 2018 dichterbij. De uitbater EDF heeft dinsdag een belangrijke horde genomen in de sluitingsprocedure.

Die sluiting is al meermaals uitgesteld. De sociaaldemocratische president François Hollande beloofde in de verkiezingscampagne van 2012 dat hij de dag na zijn verkiezing de kerncentrale in de Elzas zou sluiten, maar daar kwam nooit iets van in huis.

De kerncentrale is een doorn in het oog is van milieu-activisten. Zij rekenen erop dat de productie eind volgend jaar eindelijk stopt. Dan neemt EDF normaal gezien een nieuwe kernreactor in het Noord-Franse Flamanville in gebruik en moet Fessenheim ter compensatie sluiten, op basis van het plafond voor nucleaire productie dat de Franse overheid heeft opgelegd. Die overheid is de meerderheidsaandeelhouder van de Franse energiereus.

Schadevergoeding

De raad van bestuur van EDF heeft dinsdag een belangrijke stap genomen richting de sluiting van Fessenheim. Hij gaat formeel akkoord met de schadevergoeding die de groep van de Franse staat kan krijgen in ruil voor de sluiting. Het gaat om een vaste schadevergoeding van 490 miljoen euro, waarvan 20 procent gestort in 2019 en 80 procent in 2021. Het geld dient voor de ontmanteling van de centrale en voor de reconversie van het personeel. Daarnaast is er ook een variabele vergoeding die afhangt van mogelijke gederfde winst tot 2041.

De schadevergoeding moet wel nog het fiat van Europa krijgen.

De werknemersvertegenwoordigers stemden tegen het akkoord over de schadevergoeding. De vakbonden vrezen dat een sluiting zal leiden tot het verdwijnen van 2.000 directe en indirecte jobs.

Fillon

De kerncentrale wordt ook een onderwerp in de komende presidentsverkiezingen. De rechtse kandidaat François Fillon wil terugkomen op de sluiting. Volgens sommige waarnemers stelt EDF de beslissing de facto uit tot na de presidentsverkiezingen. EDF zegt immers in zijn statement dat de finale beslissing over een sluiting afhangt van de overheidsvergunningen om Flamanville te blijven bouwen. Daarmee heeft de volgende Franse president onrechtstreeks de sleutel in handen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud